02.12.2021
Під час проведення моніторингової перевірки дотримання карантинних заходів в одному з кіосків з виготовлення шаурми та інших страв східної кухні у місті Суми відділом державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було виявлено порушення гігієнічних вимог при виготовленні та реалізації харчових продуктів.
На підставі обґрунтованої підозри, викладеної у службовій записці інспекторами, був здійснений позаплановий захід у сфері безпечності харчових продуктів. У ході заходу було встановлено, що потужність знаходиться у повній антисанітарії.
У кіоску відсутнє водопостачання та каналізація, потужність не обладнано засобами для підтримання належної особистої гігієни, а саме рукомийник в непрацюючому складі, немає миючих засобів для рук. Даний факт свідчить про неможливість належного миття овочів, робочого інвентарю, поверхонь, де відбувається приготування страв. Поверхні, інвентар та обладнання брудні, вкриті шаром застарілого жиру, павутинням, залишками харчових продуктів. Полиці під столами захаращені брудними паперовими серветками, ганчірками, сторонніми речами, які не використовуються для приготування харчових продуктів, поруч із цими речами зберігаються харчові продукти, які є інгредієнтами готових страв. Площа приміщення не дозволяє проводити ефективне миття та дезінфекцію поверхонь, стін, підлоги, обладнання, що не забезпечує виключення перехресного забруднення харчових продуктів на стадіях зберігання, приготування, переміщення. Відсутні умови для перевдягання робочого персоналу, взагалі відсутній санітарний одяг. Також не здійснюється контроль за температурними умовами зберігання харчової сировини (м’ясо, соуси, овочі), що створює загрозу їх мікробіологічному забрудненню. Персонал, який виготовляє харчові продукти і безпосередньо контактує з ним не проходить періодичного санітарного огляду.
Зважаючи на ряд численних порушень, виявлених під час перевірки, Головним управлінням було видане рішення про призупинення виробництва та обігу харчових продуктів у даному кіоску строком на 10 робочих днів для наведення належного порядку.
Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua
Інші новини:
01.07.2025 Двічі втратили домівку: багатодітна родина з Краснопілля оселилась у модульному містечку на Сумщині
01.07.2025 У Кролевці попрощаються із захисником Володимиром Сербіним
01.07.2025 Рятувальники завершили аварійно-відновлювальні роботи в Лебедині
01.07.2025 У Сумах патрульні розшукали водійку, яка залишила місце ДТП
01.07.2025 На Сумському напрямку українські воїни відбили 17 атак росіян