Вітамін D та вагітність

02.12.2021

Клінічні дослідження свідчать, що понад 80% вагітних жінок мають знижений рівень кальцію в крові (гіпокальціємія), і пов’язано це із дефіцитом вітаміну D. Такий стан може тривалий час ніяк про себе не заявляти, але він вже буде становити небезпеку щодо ускладненого перебігу всієї вагітності (1).

Із метою запобігання наслідкам дефіциту вітаміну D рекомендується застосування додаткових джерел цієї речовини, бажано – активної форми D3 (2). Вітамінний комплекс Елевіт® Пронаталь містить 15 мг активної форми вітаміну – 25(OH)D3 (холекальциферол), а на додачу – мінерали, включно з кальцієм.

 

Чим загрожує нестача холекальциферолу

Існують докази, що за недостатнього рівня цього вітаміну настають певні ризики:

  • - збільшується небезпека еклампсії (тяжкого гестозу);
  • - виникають умови для неправильного утворення плаценти;
  • - вищим є ризик викидня, чи народження недоношеної дитини;
  • - порушується формування кісток плода;
  • - страждає імунна система матері та малюка (1).

Через це застосування вагітними добавок, що містять вітамін D та кальцій, входить до рекомендацій авторитетних джерел (3). Одним із рішень для поповнення ресурсів вітаміну D може стати вітамінний комплекс Елевіт®: інструкція допускає його застосування з першого триместру вагітності.

 

Як запобігти дефіциту холекальциферолу
 

Під дією ультрафіолету в шкірі утворюється вітамін 25(OH)D3 (холекальциферол). Потім, у нирках, він трансформується у найбільш активну форму – 1,25(OH)D3 або кальцитріол. І дійсно, рівень D3 у крові залежить від пори року: збільшується влітку, меншає із настанням осені. 

Вагітним рекомендують багато гуляти вулицею, приймати сонячні ванни. Але дослідження доводять, що природного синтезу під час вагітності недостатньо (1). Беремо також до уваги, що міські жителі, зазвичай, перебувають в умовах недостатньої інсоляції, через яку може виникати нестача холекальциферолу. Бракуватиме його й у разі порушення функції нирок, що не є рідкістю під час вагітності. Тому вітаміни Елевіт®, які є джерелом активованого D3, стануть у нагоді всім жінкам, які мріють стати здоровою мамою здорового малюка.

Вітамінний комплекс доступний в аптеках, ціна Елевіт® також не є захмарною. А ризики, яким запобігає підтримання фізіологічного рівня холекальциферолу, достатньо суттєві, щоб замислитися про приймання добавки із першого дня вагітності.

 

1.     Chen, Bo et al. Vitamin D deficiency in pregnant women: Influenced by multiple risk factors and increase the risks of spontaneous abortion and small-for-gestational age. Medicine vol. 100,41 (2021).

2.     Saraf R., Morton S.M.B.et al Global summary of maternal and newborn vitamin D status — a systematic review // Matern Child Nutr. — 2016. — №12. — Р. 647-668.

3.     Сайт Королівського коледжу акушерів та гінекологів.  https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/ станом на 16.11.2021 р.

4.     Інструкція із застосування Елевіт® Пронаталь.

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: