У Сумах волонтери навчають людей старшого віку користуватися гаджетами

03.12.2021

У Сумах впроваджують проєкт, завдяки якому навчають користуватись сучасними гаджетами людей старшого покоління. Його започаткували волонтери громадської організації “Ліга сучасних жінок” у середині листопада.

Однією з учасниць проєкту є Галина Власова. Жінка розповідає, що взяла участь у ньому для того, щоб бути більш впевненим користувачем інтернету та не стояти у чергах для сплати комунальних послуг.

“Навчання проходить дуже цікаво і дають такий матеріал, що навіть, якщо ти його знайдеш сам в Інтернеті, то мені важко засвоїти його. А якщо показують, розказують, то це набагато легше. Нас навчають користуватися “Приват24″, відправляти оплату і рахунки по комунальних послугах, по передачі даних за газ, воду, електроенергію і це дуже нам допомагає, бо не витрачається багато часу на ходіння по касах”, — говорить вона.

Працюють волонтери з кожним підопічним індивідуально. За словами волонтерки Вікторії Гриценко, старшому поколінню цікаво все.

“Люди приходять із різними потребами. Ми думали, що це будуть базові речі: як користуватися “Приват24″ чи, можливо, як відправляти фото у Viber. А на справді це — і як користуватися айфоном. Як можна відправити відео до TikTok, як знімати для нього відео”, — розповідає вона.

Впроваджують проєкт за підтримки організації “Карітас Спес”. Мають 25 навчених волонтерів, які пройшли “Школу цифрового волонтерства”. Серед них, за словами голови громадської організації “Ліга сучасних жінок” Ольги Полякової, — студенти, молоді викладачки, поліціянтки, виховательки, продавчині.

“Дуже багато людей поважного віку відчувають ускладнення у користуванні такими гаджетами, як мобільні телефони, смартфони, ноутбуки — і виявили бажання згуртувати молодь у волонтерський рух, щоб допомогти тим людям. На жаль, в області немає такої розгалуженості, немає ще таких осередків. Ми лише починаємо такий рух, працюємо зараз у місті Суми й лише у Липовій Долині й Лебедині є точкові наші волонтери та волонтерки, які працюють”, — зазначила вона.

Нині ж у Сумах зустрічі під назвою “Волонтер та люди поважного віку” відбуваються у бібліотеках-філіях міста, при Костьолі, і в коворкінгу універмагу “Київ”, за необхідності — вдома у підопічного.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: