Майстриня із Сум створила найбільшу в Україні витинанку

04.12.2021

Майстриня Любов Ярцова з Сум створює витинанки, а також оздоблює витинанками різні речі: чашки, футболки, біжутерію та інше. Вона розповіла, що таке витинанки, наскільки складно їх створювати та який простір для творчості дає ця техніка.

Любов Ярцова — членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, майстриня з витинанки та писанкарства. Своєю творчістю жінка осучаснює старовинну техніку.

“Я взагалі — із Сумської області, народилася на Охтирщині. Там навчалася в майстрів, які мені прищепили любов до народного мистецтва. А потім у нашому педагогічному університеті мною керувала Заслужений майстер народної творчості Ольга Гулій, де познайомила з усіма видами”, — розповідає Любов Ярцова.

На третьому курсі Любов Ярцова опанувала вишивку тамбурним швом. “Я відтворювала бабусин рушник і вирішила: а чому ж не взяти за основу ті візерунки, які були на цьому рушникові, якщо вони притаманні Слобожанщині, Сумщині, то, мабуть, я їх буду відтворювати у витинанці”, — каже жінка.

За її словами, ці елементи використовує у своїй роботі до сьогодні. “Ми маємо витинанку використовувати не тільки в папері, як це є традиційно, популяризувати цей витвір і бути індивідуальним із іншими творами: посудом, одягом, дизайном в ресторанах, в кафе, в календарях, різних шоперах. Саме через витинанку”, — говорить пані Любов.

Майстриня також виготовляла триметрову витинанку. “Років шість тому ми створили виставку триметрових робіт, і зрозуміли, що це цікаві монументальні роботи, які можна використати в театрі, в рекламному бізнесі”, — згадує вона.

Одним з етапів називає рекорд України. “Разом із дівчатами-коліжанками, нас було троє, створили тридцятиметрову витинанку, найбільшу в Україні. І в мене залишилися шматочки цього паперу на згадку. Шкода було їх викидати. Я думаю: “Кудись їх застосую”. Я спробувала, браслет зробила, залила епоксидною смолою, сережки, тобто показала, що можна цей папір використовувати і поєднувати із іншим сучасним матеріалом — таким, як епоксидна смола”, — говорить майстриня.

Наприклад, працювати над однією футболкою Любов Ярцова може цілий день. За її словами, основа — це робота над паперовим ескізом.

“Великі роботи я можу і до місяця робити, триметрові, маленькі — за два-три дні”, — зазначає вона.

 suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: