Сумський біатлоніст прорвався до ТОП-20 на Кубку світу

05.12.2021

Чоловіча гонка переслідування в Остерсунді поставила жирний знак оклику в програмі другого етапу Кубка світу! І як же чудово, що і для українських уболівальників цей змагальний тиждень завершився також позитивними емоціями.

У персьюті нашу команду представляли Дмитро Підручний та наш Антон Дудченко. Обидва на старті сезону демонструють непогані кондиції, що ще раз довели і у вчорашній естафеті. А позитивні емоції, отримані вчора, мали допомогти і в цій гонці.

І принаймні одному з українців вдався класний прорив сходами протоколу переслідування! Антон Дудченко, стартувавши 44-м, блискуче відпрацював на вогневих рубежах, лише раз зазирнувши на коло штрафу і до фінішу зумів дістатись топ-двадцятки! Підсумкова позиція Антона – дев’ятнадцята, яку він вирвав у фотофініші з найдосвідченішим італійцем Лукасом Хофером! 25 місць відіграшу!

Підручний також зумів набрати кубкові очки, хоч і рухався у ході гонки у зворотному напрямку. Старт для капітана склався – краще не придумаєш: після двох нулів на стрільбі лежачи Дмитро рвонув із 24-го стартового місця до десятки найсильніших! Але стійка нашого чемпіона світу в цій дисципліні цього разу підвела: третій та четвертий рубежі Підручний провів із двома колами штрафу на кожному, і до фінішу прийшов 32-м. Можливо, Діма трохи не впорався зі скорострільністю: за цим показником він – третій у гонці.

Ну а запаморочливі переміщення в групі лідерів гонки призвели до того, що на заключний рубіж одночасно прийшли троє – два основних суперники в спринті Себастьян Самуельссон і Емільєн Жаклен, а також Ветле Сьястад Крістіансен, який підтягнувся з п’ятої стартової позиції. До того першу стійку француз відпрацював із двома промахами, а два скандинави – з одним у кожного.

Темп у міні-групі диктував Самуельссон, він же першим почав стрільбу, але доля третьої поспіль перемоги для шведа вирішувалася в останньому пострілі. Перші чотири мішені шведи закрив, але в останньому все-таки помилився! Кілька секунд раніше промах допустив і Жаклен. А ось Крістіансен, для якого промах у першій стійці став єдиним на чотирьох рубежах, кинувся на трасу лідером!

Перевага Ветле Сьястада над двома найшвидшими лижниками серед біатлоністів на старті сезону становила 16 секунд, і француз зі шведом могли його ліквідувати. Але Жаклен і Самуельссон загралися в тактику, вирішуючи – хто має тягнути за собою суперника, і дистанція до Крістіансена почала тільки рости! Ветле Сьястад на віражах мав можливість чудово оцінити ситуацію і спокійно довів гонку до перемоги. Другу у особистих гонках Кубка світу! До сьогоднішнього дня його єдиною перемогою був спринт у Солт-Лейк-Сіті у сезоні 2018/19!

Але перемога у персьюті стала не єдиним трофеєм Крістіансена у цій гонці. Перед стартом він лише три бали поступався лідерові у загальному заліку Кубка світу, а після фінішу – вперше приміряв жовтий біб лідера тоталу!

У боротьбі за срібло все зважилося на фінішній прямій. Як не намагався Емільєн Жаклен тактично переграти Себастьяна Самуельссона, швед виявився сильнішим, вкотре показавши найкращий час чистого бігу в гонці.

Наступні чотири позиції зайняли ті, на кого мало хто розраховував перед стартом: чех Міхал Крчмарж і фін Теро Сеппяля прорвалися з 15 і 16 місць, а австрієць Сімон Едер та італієць Томмазо Джакомел – з -го та 26-го відповідно! Причому для Сеппяля та Джакомела 5-і та 7-і місця стали найкращими в кар’єрі в гонках Кубка світу!

Щодо загального заліку, то боротьба тут закручується з новою силою. Перевага Крістіансена над Самуельссоном, у якого він і відібрав жовтий біб, становить лише три бали. А на п’яти їм обом наступають ще й Йоханнес Бьо та Жаклен! Олімпійський сезон буде спекотним ) Українським уболівальникам напевно піднімає настрій присутність у топ-тридцятці вже двох біатлоністів: Дмитро Підручний залишає Остерсунд 22-м у загальному заліку, Антон Дудченко – 28-м.

Зараз є небагато часу для того, щоб перевести дух та відновити сили. Спортсмени переїжджають до Центральної Європи, і змагання в Хохфільцені відновляться найближчої п’ятниці двома спринтами.

Гонка переслідування. Чоловіки

1.  Ветле-Сьястад Крістіансен  (0+0+1+0)  30:14,8

2.  Себастьян Самуельссон  (1+1+1+1)  +9,8

3.  Емільєн Жаклен  (0+0+2+1)  +11,0

19.  Антон Дудченко  (0+1+0+0)  +1:48,2

32.  Дмитро Підручний  (0+0+2+2)  +2:36,2

biathlon.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: