У Сумах оштрафували магазин за рекламу пива

06.12.2021

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області при здійсненні контролю за дотриманням порядку розповсюдження реклами в травні 2021 року було встановлено, що на боковій поверхні холодильного обладнання, розміщеного в торгівельному залі одного з магазинів м. Суми нанесено зображення пляшки пива «Чернігівське світле» зверху зображення торгівельної марки та напису «Чернігівське», знизу «Народжене в Україні. Споживай відповідально», що є порушенням ч.7 ст.22 Закону України «Про рекламу», якою встановлено, що реклама тютюнових виробів та алкогольних напоїв, а також знаків для товарів та послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються дані вироби та напої, повинна супроводжуватися текстами попередження такого змісту: «Куріння може викликати захворювання на рак», «Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я». Кожному попередженню має бути відведено не менше 15 відсотків площі (обсягу) всієї реклами. Колір тексту попередження має бути чорним, а колір фону попередження – білим.

Також текст «Споживай відповідально» суперечить ч.3 ст.22 даного Закону, якою передбачено, що реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої не повинна заохочувати до вживання алкогольних напоїв.

За результатами розгляду матеріалів даної справи на суб’єкта господарювання за порушення законодавства про рекламу накладено штрафні санкції на загальну суму 11 866 грн.

В зв’язку з тим, що суб’єкт господарювання не сплатив у добровільному порядку та у законодавчо визначені строки застосовані до нього штрафні санкції, Головне управління звернулось до Сумського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом про стягнення вказаних санкцій. В ході судового розгляду Головним управлінням було доведено правомірність застосованих штрафних санкцій і рішенням суду було стягнуто з товариства в дохід держави 11 866 грн.

Головне управління звертає увагу суб’єктів господарювання та споживачів реклами, що реклама тютюнових виробів та алкогольних напоїв, а також знаків для товарів та послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються дані вироби та напої, повинна супроводжуватися текстами попередження такого змісту: «Куріння може викликати захворювання на рак», «Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я» та не заохочувати до вживання алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

За вказані порушення на суб’єкта господарювання може бути накладений штраф розміром п’ятикратної вартості реклами, а в разі неможливості встановлення вартості реклами – до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: