На Сумщині створять асоціацію тваринників та птахівників

08.12.2021

Семінар-нарада “Шляхи розвитку тваринництва Сумщини” відбулась у Сумському національному аграрному університеті. На зустрічі були присутні представники наукового сектору, підприємництва та місцевої влади, які обговорили питання створення та шляхи розвитку Асоціації тваринників та птахівників у Сумській області.

“Започаткування Асоціації тваринників та птахівників, куди увійде і свинарство, створить, у позитивному значенні, прецедент у державі, адже на регіональному рівні об`єдналися виробники, науковці для досягнення загальних цілей. Ми матимемо майданчик, де вирішуватимемо питання не лише на регіональному, а й загальнодержавному рівні”, – зазначив ректор Сумського національного аграрного університету, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН України Володимир Ладика.

Перший заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Тарас Савченко зазначив, що обласна адміністрація чітко відслідковує і усвідомлює реальний стан галузі тваринництва у області та розуміє увесь спектр проблем, які існують. Наразі існує істотний дисбаланс між тими, хто займається рослинництвом і тваринництвом. Спільними зусиллями ми зможемо реалізовувати проєкти, налагодити ефективну переробку у межах нашого регіону, забезпечити брендування, підкріпити наш розвиток інноваційними розробками СНАУ. Ми, як влада, можемо запевнити, що будемо у продуктивному діалозі з об`єднанням й віримо в успіх цього процесу.

Про стан галузі тваринництва, його державну і регіональну підтримку, а також про статус племінних господарств Сумщини детальніше розповів директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації Олександр Маслак. “Основною метою діяльності Асоціації буде координація господарської діяльності щодо сприяння створення організаційних, економічних, правових, соціальних умов та науково-інноваційного консультування, необхідних для сталого розвитку регіонального виробництва продукції тваринництва та птахівництва“, – зазначив Олександр Миколайович.

Щодо збереження худоби бурих порід на Сумщині розповіла Юлія Павленко, завідувачка кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва та кінології, кандидатка сільськогосподарських наук, доцентка Сумського НАУ. “У роботі з лебединською породою ми створили загальну схему, якою передбачається уникнення інбриндингу. Ми використали унікальний світовий генофонд — оригінальної бурої породи з Німеччини. Німці нас підтримали і надали 600 спермодоз бугаїв-плідників, якими ми змогли запліднити маточне поголів`я області. У процесі досліджень ми вийшли на новий рівень, адже робили це на основі іноземних досліджень, як результат отримали молоко А2, яке уже продається у крамницях. Унікальна особливість бурої худоби дозволить зберегти лебединську породу, підтримати буро-молочну українську породу і зберегти сумський тип, створений на основі лебединки ”, – розповідає Юлія Миколаївна.

“Ми маємо об`єднатися і при асоціації створити структуру, що буде підвищувати кваліфікацію фахівців підприємств, і зробити це у нашому регіоні, а не їхати у інші міста України. Також ми врахуємо проблематику й передамо знання від бізнесу та адміністрації до робітника”, – говорить Ігор Вощенко, співвласник ТОВ “Рябушківський бекон” с. Рябушки, Сумський район.

“Ми взяли участь у проєкті, бо для нас це було цікаво, а ще ми ніколи не працювали з бурою породою до цього. На початку 2021 року 4 бугаї-плідники від кращих у своїх стадах корів були відібрані у віці від 10 до 14 місяців та перевезені на базу нашої компанії. Наразі від них заморожено понад 20 тисяч доз спермопродукції, яка вже почала реалізовуватись в господарства. Усі 4 бугаї протестовані та мають А2А2 бета-казеїн та ВВ папа-казеїн, що повністю відповідає кращим стандартам породи”, – каже директор ТОВ “Українська генетична компанія” (с. Оліївка, Житомирська область) Дмитро Ямковий.

За результатами зустрічі було сплановано подальші кроки щодо створення Асоціації тваринників та птахівників на Сумщині та шляхи взаємодії науки, влади і бізнесу.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: