5 головних вершин українських Карпат: куди вирушити в похід?

09.12.2021

Карпати — величний гірський ланцюг, що простягається на 1500 кілометрів та поєднує одразу вісім країн (Україну, Румунію, Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину, Сербію, Австрію). Перепади висот — значні: від 150 м до понад 2000 м над рівнем моря. Завдяки цьому Карпати — неймовірно різноманітні за кліматичними умовами. Усього за день подорожі ви можете опинитися в місцях, де середньорічна температура повітря сягає не більше +5 градусів!

Тутешні місця — багаті на історичні події та фольклор, і це надає їм ще більшої атмосферності, чарівності. Збираючись у подорож до Карпат, важливо завчасно визначитися з маршрутом та стилем відпочинку. Надзвичайно захопливими лишаються піші сходження на найкрасивіші вершини хребта. Проте, якщо ви бажаєте поєднати пригоди та комфорт, можна обрати номер у сучасному готелі та необхідний набір розваг на сторінціstarapravda.com.ua/rozvagy/! То куди ж вирушити в похід?

Топ вершин українських Карпат

Одразу варто сказати, що найвища точка карпатських гір розташована на території Словаччини. Це гора Герлаховський Штит висотою 2655 м. Значна частина туристів планує походи без виїзду за кордон — тож поговоримо саме про вітчизняні простори.

Говерла (2061 м). Це справжній символ українських Карпат. Незважаючи на висоту, гора має доволі пологі схили, тож сходження можуть здійснити усі охочі, навіть дітлахи. Залежно від власної фізичної підготовки туристи обирають легший (зелений) або важчий (синій) маршрут.

Бребенескул (2038 м). Вершина розташована неподалік від однойменного озера, яке вважається найвисокогірнішим в Україні. Є щонайменше п’ять маршрутів для сходження на Бребенескул. Серед місцевих популярна легенда про те, що саме в цьому місці з’явилося людство, а всі народи розійшлися на різні боки, аби оселитися там, де вони живуть зараз.

Піп-Іван Чорногорський (2028 м). Чорна гора — відома не так через висоту, як завдяки великій будівлі покинутої метеорологічної станції, що її в народі називають «білий слон». Також саме тут росте найбільш високогірне дерево України — сосна, що вкоренилася на позначці 2010 м.

Петрос (2020 м). Чарівний сусід Говерли, має доволі круті схили, тому для сходження варто запастися терпінням та силами. Звідси розгортається чудовий краєвид у будь-яку пору року, проте взимку часто сходять лавини.

Гутин Томнатик (2016 м). Мальовничий сусід Бребенескула. Тут прокладено маршрути різної складності, тож кожен зможе відшукати варіант до вподоби.

Зверніть увагу, що всі найвищі вершини належать до одного хребта — Чорногорського. Це значно спрощує побудову маршруту, якщо ви хочете зібрати до персональної колекції всі значущі точки Карпат.

Коли планувати похід?

Аби похід був безпечним та приніс задоволення, необхідно правильно обрати сезон. Найкращим часом для походів по українським Карпатам вважається літній період та перший місяць осені. Пізніше тут часто дощить, і пішохідні стежки просто «розпливаються». Узимку походи варто організовувати по найбільш проторених маршрутах, наприклад, на Говерлу. Навесні в горах довго лежить сніг й є велика ймовірність сходження лавин, тож варто звернути увагу на інші варіанти дозвілля.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: