На викуп землі вздовж кордону Сумщина має отримати 60 млн грн

15.12.2021

Сумська ОДА погодила з урядом суму, необхідну для викупу земельних ділянок у прикордонній смузі — 60 млн грн. Їх має отримати область з державного бюджету 2022 року. Про це розповів у програмі “Сьогодні.Головне” голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

За його словами, у 2022 році Сумська область починає реалізацію проєкту “Стіна”. Для цього частину земель, які є у комунальній та приватній власності, повинні передати у постійне користування Державній прикордонній службі.

Ці землі підлягають вилученню, аби там було можливо звести інженерні споруди. Який вигляд матиме “Стіна” на кордоні з РФ, каже: це залежить від особливостей місцевості.

“Уже є моделі й технічні рішення, який буде вигляд. Проєкт не оприлюднюється — він для службового користування. Є різні ділянки кордону, які будуть обладнані в різний спосіб, але точно це буде металева огорожа, колючий дріт, контрольна смуга і це буде рів. Далі буде встановлено відеоспостереження, облаштування спеціальних військових об’єктів оборонного призначення вздовж кордону”, — говорить Живицький.

Йдеться про ділянки вздовж кордону у 30-50 метровій смузі. Так прописано у Рішенні РНБО, яким передбачена інвентаризація землі та передача її Держприкордонслужбі. Його введено в дію президентом 18 серпня 2021 року. Термін, який відводиться на ці роботи — 6 місяців, тобто до 18 лютого 2022 року.

У межах кордону з РФ на території Сумської області необхідно проінвентаризувати та передати прикордонникам понад 2 тис. ділянок, — йдеться у листі, який отримало Суспільне від Сумського прикордонного загону.

За інформацією його речника Романа Ткача, на 8 грудня для облаштування та утримання лінії прикордонних інженерних споруджень оформлено право постійного користування на 95 земельних ділянок державної та комунальної власності протяжністю понад 38 км (147 га). Це — менш як 4%. Ще необхідно їм отримати для початку реалізації проєкту “Стіна” 2376 ділянок протяжністю 525 км і площею 2670 га.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: