Ожеледиця в Сумах: за три доби до травмпункту звернулися 200 людей

15.12.2021

У Сумах за останні три доби до травмпункту, що у Сумській міській лікарні, звернулося 200 людей після падіння через ожеледицю. Усі з забоями та переломами. Це, за словами завідувача травматологічного відділення лікарні Володимира Сухоставця, втричі більше, ніж зазвичай.

Олена Науменко прийшла до травмпункту на контрольний огляд, травмувалася тиждень тому. “Була травма ноги і вона ще не повністю відійшла, тому я зачепилася і рятувала ногу, але зламала руку”, – розповідає вона.

А от Людмила Чина травмувалася зранку 15 грудня. “Біля ринку, там не посипано, через місточок, як виходити на Холодногірську. Було дуже слизько. І ось на очах набрякає. Сину зателефонувала, і ми поїхали. Сподіваюся на забій, але…, аби не перелом, бо якраз перед Новим роком”, – говорить вона.

Звертаються травмовані після падінь через ожеледицю, говорить завідувач травматологічного відділення міської лікарні Володимир Сухоставець, з 8 до 11 ранку. За три останні доби кількість звернень зросла.

“Утричі збільшилися звернення до нашого травмпункту. Травми ці характерні для зимового періоду. Це переломи променевих кісток у типовому місці, переломи за рахунок того, що люди падають і намагаються утриматися верхніми кінцівками, переломи щиколоток, гомілки, і звісно забої, розтягнення і більш легка травма”, – говорить він.

За словами члена асоціації правників України Семена Стадника, практика відшкодування моральної і матеріальної шкоди людям, які травмуються на вулиці – позитивна. Головне, мати свідків та зафіксувати місце падіння.

“Згідно з презумпцією доведення, вина покладається на той орган, який зобов’язаний забезпечити належним чином благоустрій території. Наприклад, якщо це магазин – то магазин, якщо громадські місця – відповідно органи, які доглядають, місцевий орган, Сумської міської ради, наприклад”, – говорить він.

І розповідає про історію, яка сталася у січні 2019 року в Ромнах. “Жінка впала на зупинці. Вона зламала ногу, фактично потрапила до лікарні й подала до суду Роменського. Відповідач був визначений потерпілою як управління ЖКП Роменської міської ради. Суд стягнув компенсацію у розмірі 25 тисяч моральної шкоди і 10 тисяч матеріальної”, – каже Стадник.

За словами Володимира Сухоставця, найбільше травмованих звернулося до них 14 грудня – 105 людей. 15 грудня таких 58.

“Людей, які можуть залишитися вдома, у яких дистанційна робота та навчання, особливо це пенсіонери, у яких більш крихкі кістки, якщо ви бачите, що ожеледиця – затримайтеся вдома на годину, дві. Поки вона розтане, а потім вийдете і далі буде все добре”, – говорить лікар.

Синоптик Сумського гідрометцентру Сергій Іванченко сказав, що така погода, які у ці дні, триматиметься й надалі. “Найближчими днями ми очікуємо хмарної погоди з проясненнями, випадання дощу із мокрим снігом. Температура коливається у межах 3 градусів морозу – 2 градусів тепла. Відповідно будемо спостерігати ожеледицю на дорогах, місцями”, – розповів він.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
01.05.2024 Договір оренди комерційної нерухомості: як його правильно оформити
01.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 30 вибухів
01.05.2024 Нардеп Михайло Ананченко розповів деталі про роботу проєкту «Код пам’яті»
01.05.2024 6 місяців вважали зниклим безвісти: у Ромнах попрощаються із полеглим захисником Сергієм Передрієм
01.05.2024 У Сумах до Великодня влаштовують благодійний майстер-клас
01.05.2024 В одному з сумських будинків немає світла через стоки в підвалі

Коментарі: