Святого Миколая важають своїм покровителем: історія селища Миколаївка на Сумщині

17.12.2021

У Миколаївці Сумського району святого Миколая вважають покровителем та заступником, говорить голова громади Сергій Пасько. Зображення святого мають і на своєму гербі. Селище є центром однієї з перших громад, створених на Сумщині. Як живеться у Миколаївці, напередодні Дня святого Миколая, який українці відзначають 19 грудня, — у матеріалі Суспільного.

Миколаївка — один з п’яти населених пунктів на Сумщині з такою назвою. Наразі у громаді мешкає 12 тисяч людей, половина з них — в адміністративному центрі.

Миколаївську громаду створили однією з перших на Сумщині — у 2016 році. У 2017 році відремонтували школу, залучивши кошти фонду регіонального розвитку, у 2018-му – відкрили ЦНАП, а у 2020 році – центральний майдан на бульварі Свободи.

“У цьому році поставили ялинку, це звичайно велика радість, зробили гарний майданчик. Хотілося б кращі умови в нас – води, і постачання її”, — говорить мешканка Миколаївки Ірина Кладкова.

Мешканка сусіднього села Марківка Галина Руденко каже, що в Миколаївці краще, ніж в селі, де вона живе.

“Більш цивілізовано, в Марківку автобуси майже не ходять. Дуже проблема велика. Тут сполучення гарне, можна виїхати в будь-який час в Суми, із Сум. Тут і школа — краща. У нас закривають школу”, — каже вона.

Зупинка у смт Миколаївка

Автобуси та маршрутки до обласного центру з селища відправляються щогодини. Двічі на день – вранці та ввечері — до Сум курсує потяг. Залізницю тут мають із 1910 року. Її тоді тягнули до цукрового заводу. Три роки тому він зупинився і був останнім з 17-ти цукрових заводів Сумщини, які загалом були.

Залізниця у Миколаївці

Миколаївський цукровий завод

Цукровий завод у Миколаївці цукрозаводчик Харитоненко відкрив у 1880 році. На початку 20 століття тут працювала майже половина тодішнього населення Миколаївки. Востаннє цукор на заводі виготовили у 2018 році, через рік – почали його демонтаж.

Колишній цукровий завод у Миколаївці

“Це територія історичного центру Миколаївки, завдяки заводу Миколаївка переросла в такий населений пункт. Робочі місця, люди, інтелігенція, були драмгуртки, народний хор, спорт на найвищому рівні, була футбольна команда”, — розповідає мешканець Миколаївки Василь Буйваленко.

Колишній цукровий завод, каже Василь Буйваленко, і дав розвиток селищу. Як нині, так і раніше воно вважалось одним із найзаможніших в області. Зараз територія заводу поросла бур’янами.

Територія колишнього цукрового заводу

На проблеми з освітленням та каналізацією пожалілася Ольга Чаплюк, яка переїхала до Миколаївки майже пів століття тому. Втім, каже, цього року покращала в них питна вода. Молодь із села виїжджає, та при цьому, говорить жінка, придбати хату у селі дорого.

“У нас пустих хат немає. Ви знаєте, щоб таку хату купити, треба 15-18 тисяч доларів. Ото ще й не купиш хату у селі. Ну, що воно, — траса”, — каже вона.

Те, що залишилося від заводу, викупила місцева агрофірма, яка є одним з основних наповнювачів бюджету громади і забезпечила півтисячі робочих місць, говорить голова села Сергій Пасько. Також вона відбудувала місцевий стадіон і утримує власну футбольну команду. Про гроші бюджетні, каже Сергій Пасько, вони як мед – наче є, але й ні.

“Сказати, що грошей не вистачає на все, — їх ніколи не вистачає. Ми дефіцит бюджету в 6 млн перекрили, вийшли з профіцитом, в нас буде вільний залишок, — близько двох мільйонів на бюджет розвитку”, — говорить він.

“Як ті що роблять, так не важко жити, а ті що не роблять, то куди б ти не поїхав, так ніде ти не житимеш. Он бачите: господарство завела та й пораю”, — каже Ольга Чаплюк.

Історія заснування селища

Загалом селище заснували у 17 столітті. І до 1957 року воно мало назву Миколаївка-Вирівська. У радянський час його перейменували у Жовтневе. Стару назву повернули 5 років тому. На його гербі зображений цукровий завод і святий Миколай. Його можна побачити й на місцевій зупинці. Достеменно ж, розповідає селищний голова, звідки походить назва, не знають.

“Ми сподіваємося, що наша Миколаївка має відношення до святого Миколая, тому що він наш покровитель, і ми святкуємо на Миколая весняного, і храм в селі, і день селища відмічаємо”, — зазначає Сергій Пасько.

У 2021 році на центральній площі Миколаївки встановили нову штучну ялинку. Підсвітити її вогниками планують 19 грудня. На театралізоване дійство запрошують усіх мешканців громади.

“У мене — восьмеро діток. Я обов’язково буду святкувати. Синок на Миколайчика народився, так що у мене подвійне свято!”, — розповідає мешканка Миколаївки Тетяна Жебка.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
30.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині обстріляли 5 громад
30.04.2024 Найбільше диверсійно-розвідувальні групи фіксуються на Сумському напрямку — речник ДПСУ Демченко
30.04.2024 У Ромнах попрощаються із захисником Олександром Багметом
30.04.2024 На Сумщині було щонайменше два зіткнення з ДРГ
30.04.2024 У Шосткинській громаді триватиме робота з ремонту та благоустрою шкільних укриттів
30.04.2024 У Сумах за тиждень у перинатальному центрі Пресвятої Діви Марії народилось 25 дітей

Коментарі: