У Сумах виявили напівфабрикати зі шкідливими мікроорганізмами

17.12.2021

У зв’язку з фіксацією численних порушень гігієнічних вимог та виявленням за результатами експертизи шкідливих мікроорганізмів в напівфабрикатах виробництва одного з операторів ринку, що здійснює свою діяльність у м. Суми (експертний висновок Сумської регіональної лабораторії №001301 д.к./20) Головним управлінням винесено рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів на потужності.

Оприлюднені Головним управлінням факти виробництва суб’єктом господарювання у власному гаражі харчових продуктів в антисанітарних умовах викликали значний резонанс в місті. У зв’язку з цим, небайдужі споживачі повідомили, що зазначений оператор ринку продовжує постачати власну продукцію до магазинів міста.

На підставі одержаного звернення інспектори Головного управління вийшли на позапланову перевірку одного з магазинів. В перший день перевірки був виявлений обіг в магазині харчових продуктів виробництва недобросовісного оператора ринку, що було зафіксовано на відеозапис, однак суб’єкт господарювання та його уповноважена особа переховувались від перевіряючих та ухилялись від отримання документів на перевірку. На другий день перевірки продукція, вироблена в гаражі зникла з магазину, а представник оператора ринку, отримавши направлення, відмовився надавати будь-які документи на продукцію «гаражного виробництва» та заперечив її обіг.

За фактом ухилення від надання документів на харчові продукти, які перебували в обігу в магазині, інспекторами був складений акт та виданий припис оператору ринку, а також протокол про виявлені порушення. На підставі зазначених матеріалів Головним управлінням була винесена постанова про застосування штрафних санкцій в розмірі 15 тис. грн.

Оператор ринку з застосованими штрафними санкціями не погодився та звернувся з позовом до суду. Нажаль, судом першої інстанції, рішення визнано незаконним та скасована постанова про застосування штрафних санкцій. В основу судового рішення були покладені завідомо недостовірні пояснення та свідчення оператора ринку та його представників з приводу того, що напівфабрикати в магазині ймовірно реалізовувалась іншою невстановленою особою.

Головне управління з рішенням Сумського окружного адміністративного суду не погодилось та оскаржило його до апеляційної інстанції. В ході судового розгляду в апеляційній інстанції Головним управлінням було доведено законність проведення перевірки та застосованих штрафних санкцій. За результатами апеляційного перегляду, постановою Другого апеляційного адміністративного суду рішення Сумського окружного адміністративного суду було скасовано, як незаконне, а постанова про застосування штрафу Головного управління була визнана законною та залишена в силі.

Станом на 15.12.2021 оператор ринку оплатив в повному обсязі застосовані до нього штрафні санкції.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: