На Сумщині виявили 4 зразка зараженої риби, яку готували до продажу

17.12.2021

У ході виконання Плану державного моніторингу риби Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області (далі – Головне управління), протягом 2021 року було відібрано 164 зразки та направлено до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Згідно результатів лабораторних випробувань, при проведенні моніторингових досліджень на мікробіологічні показники, було виявлено бактерію Listeria monocytogenes у 4 зразках риби.

Головним управлінням проведено розслідування щодо з`ясування причин мікробіологічного забруднення, недопущення введення в обіг непридатної риби. За результатами вжитих заходів, було встановлено, що одним із можливих джерел зараження риби Listeria monocytogenes стало внесення органічних добрив, для розведення природної кормової бази в ставках.

Завдяки вчасному реагуванню, як з боку працівників Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, так і операторів ринку, які включили процедури вилучення та/або відкликання, було не допущено обіг небезпечної продукції.

На даний час господарствами розроблені плани дій, небезпечна риба в обігу не перебуває, ставки зпущені, залишки риби у ставках виловлені та утилізовані.

Listeria monocytogenes широко визнана важливою причиною харчових отруєнь людини, особливо для людей з підвищеною імунною сприйнятливістю. Хоча кількість людей, інфікованих лістерією харчового походження, порівняно невелика, ця бактерія є однією з провідних причин смерті від харчових отруєнь. Симптоми можуть варіюватися від помірних до інтенсивних симптомів нудоти, блювоти, болю, лихоманки та, іноді, діареї, і зазвичай ці симптоми зникають самі. Інша, більш летальна форма виникає, коли інфекція поширюється через кровотік до нервової системи (включаючи мозок), що призводить до менінгіту з відповідними наслідками.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
01.05.2024 Договір оренди комерційної нерухомості: як його правильно оформити
01.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 30 вибухів
01.05.2024 Нардеп Михайло Ананченко розповів деталі про роботу проєкту «Код пам’яті»
01.05.2024 6 місяців вважали зниклим безвісти: у Ромнах попрощаються із полеглим захисником Сергієм Передрієм
01.05.2024 У Сумах до Великодня влаштовують благодійний майстер-клас
01.05.2024 В одному з сумських будинків немає світла через стоки в підвалі

Коментарі: