У Сумській обласній дитячій лікарні врятували десятки немовлят з асфіксією

17.12.2021

Завдяки застосування методу лікувальної гіпотермії за два роки медикам обласної лікарні вдалося повернути до життя 35 немовлят з різних куточків Сумщини.

У сумській обласній дитячій лікарні з 2019 року працює унікальне обладнання – система тотальної гіпотермії. Завдяки апарату, який працює за принципом оходження води у спеціальному матраці та зменшує температуру дитини до 32 градусів, вдається рятувати немовлят, які народилиися з середнім чи важким ступенем асфіксії.

“Загальмовуються всі метаболічні процеси в організмі і це дає змогу зберегти клітини головного мозку. Тому що асфіксія – гостре ушкодження, коли до всього організму не поступає кисень. Якщо ми встигаємо, припиняємо загибель клітин головного мозку і можемо мати здорову дитиину”, – розповіла завідуюча віддідленням інтенсивної терапії новонароджених обласної дитячої клінічної лікарні Людмила Юсюк.

Для комплексного проведення тотальної гіпотермії та зниження ризиків ураження мозку дитини необхідне додаткове обладнання – церебральний оксиметер.

“Це той апарат, який вимірює насичення киснем клітин головного мозку. Разом з тим він показує наскільки є ефективним газообін між судинамии та клітинами головного мозку. І завдяки цьому апарату, про який ми мріємо, ми зможемо запобігти тяжким ушкодженням та виписувати здорових дітей”, – додала Людмила Юсюк.

Деталі – у наступному сюжеті.

sts.sumy.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: