На Сумщині суд частково задовольнив позов невакцинованої вчительки

20.12.2021

У Ромнах скасували наказ про відсторонення від роботи нещепленої вчительки історії та правознавства Перехрестівської школи. 20 грудня міськрайонний суд її позов задовольнив частково. У компенсації за вимушений прогул вчительці відмовили.

“Через формальні причини — не було написано “Відповідач – міський відділ освіти”, то зарплату відмовлено повертати. Я консультуюсь з юристами, мабуть, будемо подавати другий позов на міський відділ про зарплату”, — сказала позивачка Ельвіра Стрипко.

20 грудня проголосили вступну та результативну частини рішення, сказала речниця суду Віра Марюха. Остаточно ухвала буде готова до кінця грудня, потім сторони матимуть 30 днів, аби подати апеляцію. Як розповів директор школи, який видавав наказ про відсторонення вчительки, чи буде подавати апеляцію, не вирішив.

“Не готовий сказати ще, хоть пару днів все це осмислить, почитати”, — зазначив директор Перехрестівської школи Вадим Столяров.

Обидві сторони представляли себе самостійно, послугами адвокатів не користувалися. Чи можливо в цій ситуації отримати зарплату та відновити робочий стаж за період відсторонення, розповідає юрист Семен Стадник: “Вчителька має право звернутися із заявою до роботодавця і попросити виплатити заробітну плату, бо якщо суд скасував цей наказ про відсторонення, то вважається, що не було таких наказів. Він є протиправним, нечинним, незаконним, і, фактично, вчителька є поновленою на посаді. Але якщо цієї вимоги в рішенні суду немає, тут краще подати до апеляційного суду, і просити суд апеляційної інстанції, щоб він задовольнив повністю позовну заяву”.

За його словами, якщо роботодавець буде подавати звіти до пенсійного фонду, сплачувати єдиний соціальний внесок, то стаж буде йти.

“Якщо роботодавець цього не робив, треба знову ж таки вчителю написати заяву роботодавцю, щоб він сплатив заробітну плату, сплатив єдиний соціальний внесок, і тоді буде стаж. Якщо роботодавець буде відмовлятись, тоді вже захищати свої права, наприклад, також подавати до суду”, — каже він.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: