Міськраду на Сумщині підозрюють у самовільному видобутку копалин на 2 млн

21.12.2021

Держекоінспекція в Сумській області провела позапланову перевірку Білопільської міськради та її виконавчих органів щодо виконання делегованих повноважень раціонального використання надр.

У ході перевірки на в’їзді до Білопілля з боку Сум було виявлено піщаний кар’єр глибиною 3,9 м. Ця земельна ділянка є комвласністю та має цільове призначення – для будівництва, розміщення та експлуатації споруд енергогенеруючих підприємств.

Екоінспектори встановили, що дозвіл на видобуток надр на вказаній території нікому не надавався. Більше того, під час перевірки документів було виявлено факти, які можуть свідчити про причетність керівництва Білопільської міськради до самовільного видобутку копалин, що є порушенням ст. 10, 19, 23 Кодексу України про надра.

Як повідомляє офіційний сайт інспекції, за результатами лабораторних випробувань встановлено, що на зазначеній ділянці видобувалися пісок та суглинок, які є корисними копалинами та можуть використовуватись у будівництві. Загальний обсяг самовільно видобутих копалин становить близько 185 куб. м (255,11 т). Отже, було завдано збитків довкіллю у розмірі 2035777 грн 80 коп.

За цим фактом уже відкрито кримінальне провадження. Водночас Держекоінспекція у Сумській області на ім’я білопольського міського голови Юрія Зарка направила претензію щодо добровільного відшкодування повної суми завданих збитків на користь державного та місцевого бюджетів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: