У Сумах до поліції подали заяву про вчинення адвокатом кримінального правопорушення

22.12.2021

Відповідно до секторального плану державного ринкового нагляду на 2021 рік спеціалісти відділу ринкового нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області вийшли для проведення планового заходу державного нагляду характеристик енергоспоживчих продуктів, електричного та електронного обладнання, у тому числі низьковольтного, де здійснювала діяльність з реалізації електричної продукції фізична особа-підприємець.

Однак, суб’єкт господарювання недопустив посадових осіб контролюючого органу до проведення перевірки, мотивуючи тим, що направлення на перевірку невірно оформлено, про що було складено протокол та вказане порушення зафіксовано на відеокамеру.

Керуючись вимогами п. 6 ч. 4 ст. 44 Закону України «Про  державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» від 02.12.2010 № 2735-VI до ФОП застосовано штраф у розмірі 170 000 грн. за створення перешкод шляхом недопущення до проведення перевірок характеристик продукції та невиконання встановлених вимог посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд.

Фізична особа-підприємець не погодившись із постановою про накладенням на неї штрафу звернулась до Сумського окружного адміністративного суду про визнання протиправним та скасування постанови Головного управління, обґрунтовуючи свій позов тим, що в направленні на перевірку невірно була зазначена адреса магазину та наявністю, на його думку, інших процедурних порушень.

Відділом правового забезпечення було надано до суду належні та достовірні докази на спростування позиції суб’єкта господарювання та доведено законність дій спеціалістів Головного управління та правомірність винесеної постанови про накладення штрафу за недопуск до перевірки. Сумським окружним адміністративним судом по справі прийнято рішення про відмову у задоволенні позовних вимог ФОП та скасуванні постанови про накладення штрафу. Відмовляючи у позові суд зазначив, що не зазначення в направленні на перевірку номера приміщення магазину, а лише зазначення адреси його розташування, у даному випадку не впливає на законність проведення перевірки, тобто Головним управлінням було належно оформлено документи на проведення цієї перевірки, а відсутність в діяннях ФОП складу правопорушення вважає необґрунтованим.

Крім того, адвокатом суб’єкта господарювання, з метою введення суду в оману, як доказ по справі було надано витяг з ЄДР, який був сформований після недопуску до перевірки, із зазначенням в адресі місця провадження господарської діяльності інших даних. Крім цього, адвокат надав до суду скріншот з пошукового сервісу із завідомо недостовірними даними щодо адреси розміщення магазину.

За вказаними фактами Головним управлінням було направлено до МВС України заяву про вчинення адвокатом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 384 КК України, а саме введення суду в оману шляхом подання завідомо недостовірних або підроблених доказів.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання на те, що згідно п. 6 ч. 4 ст. 44 Закону України «Про  державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» за створення перешкод шляхом недопущення до проведення перевірок характеристик продукції та невиконання встановлених цим Законом вимог посадових осіб, які здійснюють ринковий нагляд до суб’єкта господарювання застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу у розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 170 000 грн.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: