Виробника взуття на Сумщині оштрафували на 51 тис. грн

22.12.2021

Відповідно до пункту 6 Технічного регламенту маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 06.03.2019 р. № 358, введення в обіг взуття здійснюється за умови його маркування згідно з вимогами цього Технічного регламенту та відповідності іншому законодавству України, що до нього застосовується.

До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшов лист-доручення Держпродспоживслужби щодо здійснення, за ланцюгом постачання, позапланової перевірки характеристик продукції, а саме взуття, яке виробляється суб’єктом господарювання на Охтирщині. Інформація про продукцію, яка не відповідала встановленим вимогам та/або становила серйозний ризик була отримана за допомогою національної інформаційної системи державного ринкового нагляду на підставі повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області за результатами проведення планової виїзної перевірки магазину у місті Чернівці.

Тому, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області у суб’єкта господарювання проведено позапланову перевірку характеристик продукції за ланцюгом постачання, в ході якої було підтверджено, що виробник взуття вводить в обіг взуття без маркування та не наносить інформацію про матеріал (матеріал верху, підкладка й устілка, підошва), що є порушенням вимог п.п. 5,6 Технічного регламенту маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу та Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

Враховуючи вищевикладене, був складений акт перевірки характеристик продукції та протокол про виявлене порушення вимог Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», а також винесені рішення про вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів, згідно яких застосовані обмежувальні (корегувальні) заходи – тимчасова заборона надання продукції на ринку та приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами.

За введення в обіг вищезазначеної продукції Головним управлінням до суб’єкта господарювання застосовані штрафні санкції в розмірі 51 тис. грн. У зв’язку з несплатою даних штрафних санкцій, підготовлено адміністративний позов до Сумського окружного адміністративного суду.

У ході судового розгляду доведено законність проведеного заходу державного контролю та застосованих штрафних санкцій. У зв’язку з цим, Сумським окружним адміністративним судом задоволено позовні вимоги та прийнято рішення про стягнення з виробника взуття штрафних санкцій.

Головне управління попереджає, що згідно пункту 2 частини 2 статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», до особи, яка ввела продукцію в обіг або відповідно до цього Закону вважається такою, що ввела продукцію в обіг, застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне, протягом періоду від одного року до трьох років вчинення такого самого порушення, за яке на особу вже було накладено штраф, – у розмірі шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: