Сумська облрада звернулась до Кабміну з проханням до 1 липня передати області заклади профтехосвіти

22.12.2021

У ході сесії Сумської обласної ради 22 грудня депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України щодо пришвидшення процесу передачі з державної власності цілісних майнових комплексів державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти у спільну власність територіальних громад сіл, селищ та міст Сумської області.

Річ у тім, що ще в 2016 році Законами України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» фінансування закладів профтехосвіти було перекладено з державного бюджету на відповідні місцеві бюджети. При цьому з Бюджетного кодексу вилучили положення щодо субвенції на підготовку робітничих кадрів. І сьогодні профтехосвіта фінансується переважно з місцевих бюджетів. Однак ці кошти покривають лише трохи більше ніж 60% фінансових потреб навчальних закладів. До того ж шість років більшість закладів фінансуються з обласного бюджету, але їх власником досі залишається Міністерство освіти і науки України. 

Мережа закладів професійної (професійно-технічної) освіти Сумської області, що потребує передачі з державної власності до спільної власності територіальних громад Сумської області, становить 26 одиниць. І на даний час обласна рада позбавлена реальної можливості щодо управління закладами профтехосвіти, зокрема затвердження нової структури та оптимальної мережі, що в свою чергу могло б зменшити навантаження на обласний бюджет та дало можливість раціонального використання коштів.

Крім того, у багатьох закладах є чимало приміщень, які сьогодні не використовуються, але для того, щоб навести лад із майном, необхідно вирішити питання з власністю. Однак цей процес проходить дуже повільно.

Все це унеможливлює вжиття заходів на місцях щодо оптимізації мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти (з урахуванням необхідності їх укрупнення), здійснення підготовки робітничих кадрів відповідно до потреб регіону і ринку праці, модернізації навчально-матеріальної бази, раціонального використання потенціалу та майна цих закладів тощо.

Тож, враховуючи все це, Сумська обласна рада звернулася до Кабміну та профільного міністерства з проханням максимально пришвидшити процес передачі з державної власності у комунальну власність закладів профтехосвіти та завершити його до 1 липня 2022 року.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: