Школярки з Конотопа візьмуть участь у всеукраїнських змаганнях із дебатів

23.12.2021

Учениці Конотопської гімназії Янченко Софія і Коломієць Анастасія перемогли у Межрегіональних дебатних турнірах німецько-української ініціативи «Молодь дебатує» і вийшли до півфінальних Всеукраїнських змагань які проходитимуть навесні 2022 року.

Змагання проходили в Конотопській гімназії. До участі в турнірі долучилися учні Конотопської спеціалізованої школи № 3, спеціалізованої школи № 9 та Сумської загальноосвітньої школи №20. Школярі дебатували на такі теми:

«Чи варто ввести обов’язкове використання велошоломів при пересуванні велосипедом та електросамокатом?» (8-9 класи).

«Чи слід скоротити кількість навчальних предметів під час дистанційного навчання?» (10-11 класи).

«Молодь дебатує» — унікальний освітній проєкт в якому учні проводять власні аналітичні дослідження з обраної тематики, зустрічаються з провідними експертами, беруть участь у семінарах та згодом змагаються у дебатах.

Цього року кожен з учасників напередодні дебатних змагань був залучений до навчань з медіаграмотності, в тому числі школярі з Дніпра. Учні вівідали воркшопи за участю німецького режисера-документаліста Маркуса Вельша та журналістки українського інтернет-проєкту «StopFake» Аліни Мосендз. Мета навчань підвищення якості роботи з інформацією, що є ключовим під час підготовки до дебатів. За результатами навчань учні створили власні медіапроєкти.

Про дебати

Учнівські дебати побудовані за методикою «Jugend debattiert», що успішно розвивається в Німеччині на загальнодержавному рівні вже понад десять років. Сотні тисяч німецьких школярів беруть участь в «Jugend debattiert», а на фінал приходить президент Німеччини. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів її автори вперше дозволили використовувати іноземною мовою в Україні і з 2016 року більше 2000 українських школярів взяли участь в проєкті. Щороку у Всеукраїнському проєкті «Молодь дебатує» беруть участь 70 шкіл в 20 регіонах України.

Основна відмінність від інших форматів дебатів: перемагає той учасник або та учасниця, хто представить в процесі дискусії всі можливі аргументи по темі, використовуючи думки експертів та наукові дослідження. Тема в дебатах завжди формулюється як питання, на яке можна відповісти «так» чи «ні». Але однозначної відповіді немає — аргументи обидвох сторін мають знайти учасникі дебатів. Одне з головних завдань методики — навчити підлітків критичному мисленню та прийняттю зважених рішень.

Сайт проєкту: https://www.ukraineyouthdebates.de/

Facebook-сторінка: https://www.facebook.com/debattiertUKR/

Інформацію редакції Конотоп.City надала координатор з питань зв’язків з громадськістю Юлія Стець

Контакти для довідок: yuliya.stec14@gmail.com

https://www.facebook.com/yuliia.stets/

(095) 935 74 20 (безкоштовно у Viber )

+39 351 698 98 04 (безкоштовно у WhatsApp).

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: