Різдвяна виставка народних майстрів відкрилася в Сумах

23.12.2021

У Сумах 23 грудня відкрилася новорічно-різдвяна виставка народного мистецтва “Зимові фарби творчого натхнення”. У бібліотеці імені Шевченка свої роботи показали представники Сумського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Роботи майстрів народного мистецтва Сумщини виконані у різних жанрах і стилях: дерев’яна скульптура, ткацтво, народна іграшка, лялькарство. Їх всіх об’єднує атмосфера зимових свят.

Фірмова робота Наталії Бабенко — вишивка “білим по білому”. Майстриня віддає перевагу небарвистій вишивці, як на рушнику, який вона назвала “Зимові візерунки”.

“Колись дуже давно, коли мені ще було 14 років, мені сподобалися вишивки, які я побачила на сільському ярмарку, і з того моменту почала вишивати. Перша вишивка – це блузка, звичайно, простими стібочками, а далі надихалася, переглядаючи роботи майстрів у музеях, на виставках, вернісажах, і почала працювати над своїм вдосконаленням”, — говорить вона.

Майстриня Надія Гудилко розповідає, що захоплюється різними ремеслами. Малює в бароковому стилі, сюжетні і декоративні роботи. “Малярними” називає роботи, зроблені олійними фарбами.

“З покоління в покоління мої предки займалися ремеслами, бабуся ткала, пряла, вишивала рушники весільні. Мама також і в’язала, і вишивала, дідусь був художником і альфрейником, багато ремесел знала моя сім’я”, — каже жінка.

Віталій Шум представив на вернісажі дерев’яну жанрову скульптуру, три композиції побутового жанру, пов’язані з його автобіографією. Як голова сумського осередку спілки народних майстрів, пан Віталій розповів, що такі виставки до різдвяних свят влаштовують щорічно, оскільки народне мистецтво тісно пов’язане з народними традиціями і святами. А менш ніж за місяць, у січні, їх організації виповниться 30 років, тому виставка присвячена ще і ювілейній даті.

“Кожен регіон — сам по собі. Він різнобарвний, відрізняється, наприклад, Закарпаття від іншої України, але у нас є свої здобутки, свої цікаві напрацювання, наприклад, в тому числі кролевецький рушник, який вже 400 років яскраво показує, що наша Сумщина талановита і має такий особливий смак у ткацтві”, — розповів Віталій Шум.

Мистецтвознавець Ірина Яніна каже, що ця виставка – яскрава подія в культурному житті міста, адже тут представлені справжні витвори народного мистецтва.

“Виділити хотілося б витинанку, від монументального її виду, це робота Анни Гаранжі, до таких маленьких робіт, де представлений побутовий жанр в творах Бідної Світлани. Глядачі дуже зацікавляться, коли прийдуть на цю виставку і побачать тут бренди нашого міста: чи то альтанку сумську, чи то народний живопис, народне малярство, чи то декоративний розпис Надії Гудилко, чи розписи Тетяни Суркової – в них буде святковий настрій”, — каже завідувачка відділу декоративного мистецтва Сумського обласного художнього музею Ірина Яніна.

Виставка “Зимові фарби творчого натхнення” у міській бібліотеці Шевченка триватиме до 19 січня.

Суспільне

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: