Сумчанам повернуть мільйон гривень, який необґрунтовано нарахували за вивезення сміття

23.12.2021

Головним управлінням Держпродспоживслужби у лютому-березні 2019 року був проведений плановий захід державного нагляду (контролю) підприємства, що надає послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів на території міста Суми.

У ході перевірки були встановлені наступні порушення: необґрунтований розрахунок обсягів наданих послуг, статті собівартості «паливно-мастильні матеріали», «заробітна плата основних робітників»; неправомірне застосування норм надання послуг; відсутність графіків вивезення великогабаритних та ремонтних відходів по приватному сектору та підтверджуючих документів про надання цих послуг, у зв’язку з чим товариством за період з 19.07.2018 по 28.02.2019 було зайво нараховано споживачам 1 087 584,28 грн.

На підставі зазначених було складено припис, яким зобов’язано підприємство у місячний термін усунути порушення, шляхом приведення розрахунків тарифів на послуги з організації збирання, вивезення твердих побутових, великогабаритних та ремонтних відходів у відповідності до постанови КМУ від 26.07.2006 №1010 та провести перерахунки зайво нарахованих споживачам приватного сектору коштів у сумі 1 087 584,28 грн.

Суб’єкт господарювання з виявленими порушеннями не погодився та оскаржив зазначений припис до суду. Нажаль, відповідно до рішення Сумського окружного адміністративного суду та постановою Другого апеляційного адміністративного суду по справі, суди прийшли до висновку, що тарифи та норми послуг, які перевірялись Держпродспоживслужбою, були встановлені виконавчим комітетом Сумської міської ради, а підприємство, що надає послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів не є суб`єктом, що вирішує питання щодо формування, зміни, коригування та затвердження цін/тарифів на вивезення побутових відходів і невідповідності рішення суб`єкта владних повноважень вимогам закону.

Головне управління з зазначеними судовими рішеннями не погодилось та звернулось з касаційною скаргою до Верховного суду. Постановою Верховного суду від 15.12.2021 по справі касаційна скарга Головного управління була задоволена, а рішення суду першої та апеляційної інстанції були скасовані за необґрунтованістю.

Постанова Верховного Суду обґрунтована тим, що суди попередніх інстанцій надаючи оцінку спірним правовідносинам, обмежившись наявністю рішення виконавчого комітету Сумської міської ради щодо затвердження норм надання послуг для одноквартирних будинків з наявністю усіх видів благоустрою, не встановлювали наявність чи відсутність та види благоустрою для одноквартирних житлових будинків, яким позивачем надавались послуги з вивезення великогабаритних відходів та не надали належної оцінки відповідним висновкам контролюючого органу.

Слід також зазначити, що за заявами Головного управління органами нацполіції та прокуратури було відкрито 3 кримінальних провадження щодо надання підроблених документів та вчинення інших незаконних дій надавачами послуг, які призвели до завищення тарифів на вивезення твердих побутових відходів на суму 9,7 млн. грн.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: