На Сумщині планують збільшити кількість військовозобов’язаних жінок

24.12.2021

На обліку Сумського обласного військкомату нині перебуває до 5 тисяч військовозобов’язаних жінок. Їхню кількість планують збільшити у рази, говорить помічник обласного комісара Антон Олійник, – за рахунок тих, які працюють у 35 галузях і віком від 18 до 60 років.

“Це десятки професій. Ми будемо перевіряти на стан здоров’я, на придатність для проходження військової служби й своєю чергою ставити їх на військовий облік. Винятки передбачені законом про військовий обов’язок і військову службу. Тобто, це одинокі матері; жінки, які перебувають у декретній відпустці, по догляду за дитиною і деякий інший перелік жінок, які працюють”, — каже Антон Олійник.

Як саме ставати на облік, інструкцій поки не мають, каже заступник обласного комісара Андрій Нагорний.

“Інформації щодо роз’яснення постановки жінок у 2022 році на військовий облік ще не було. Завдання, яке визначене наказом, — жінки повинні бути взяті на військовий облік до кінця 2022 року. Тобто громадяни, які вперше будуть ставати на облік. Навіть не мають права згідно з постановою Кабінету міністрів України №921 штрафуватися”, — каже заступник обласного військового комісара Андрій Нагорний.

Наказ, який має збільшити кількість жінок у війську, прийняли 11 жовтня, 17 грудня він вступив в дію. Рік як на військовому обліку — Марина Хурсенко.

“Маю спеціальність юриста і тут я перебуваю на цій посаді також. Річ у тому, що коли навчалася в університеті, батьки вирішили мене направити на навчання на військову кафедру. З моменту закінчення військової кафедри я стала на військовий облік, як офіцер запасу. Зараз дуже багато жінок перебуває на військовій службі, тому я до цього ставлюся дуже позитивно”, — зазначає вона.

Починаючи з 2023 року, жінок, які не стануть на військовий облік, штрафуватимуть – це від 850 гривень. А керівникам підприємств за невиконання закону — від 5 500 гривень.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: