На Сумщині тверде паливо майже удвічі піднялось в ціні

24.12.2021

Коли подорожчав газ, то багато людей побачило альтернативу у дровах. Деякі жителі, окрім газового котла, почали встановлювати твердопаливний.

– Свого часу наш будинок опалювався завдяки грубці. Тоді вирішили, що прийшла цивілізація – газ, і грубу розвалили. Ціна на нього була адекватна. Але два роки тому розцінку влупили космічну, а у нас розхід газу великий, тому облаштували дров’яний котел. І начебто проблема вирішилась. Купляли дві машини дров, і це було набагато дешевше газу. Але в нашій державі нічого не прорахуєш. У цьому році так здорожчали й дрова, що тепер уже ніякої вигоди з них нема, – розповідає глухівчанка Ольга Улбутова.

Ціна на тверде паливо злетіла дійсно майже у два рази порівняно з минулим роком. Якщо минулої осені машину дуба можна було придбати за 3,5 тис. грн, то цього року товар пропонують за 6 тисяч (це цурками), порубані ж – на пів тисячі дорожчі. Машину березових можна придбати за 5,5 – 5,9 відповідно, сосну – 4,5 – 5 тис. грн. Багато хто намагався зекономити, закуповуючи обрізки деревини, та ціна на них також різко злетіла – з 1,6 до 2,2 тис. грн.

Експерти зазначають, що ціна на дрова зросла насамперед тому, що дедалі більше побутових споживачів почали переходити на альтернативне джерело енергії. Високий попит провокує здорожчання. Це, так би мовити, слушний момент заробити більше.  А ще проблема з твердими породами в Україні пов’язана з тим, що з вітчизняного ринку дрова вивозять до Європи, тому їх на всіх українців не вистачає.

Робити якісь прогнози на майбутнє відносно цінової політики зараз ніхто не береться. Більшість схиляється до того, що дрова вже не подешевшають. Бо ростуть ціни на паливно-мастильні матеріали та інші складові, а головне – енергетична ситуація в країні дуже нестабільна.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: