У Роменській громаді за рік надійшло більше тисячі заяв від мешканців на оформлення земельних ділянок

24.12.2021

Більше ніж тисяча заяв надійшла від мешканців Роменської громади на оформлення земельних ділянок за 2021 рік. Мова йде про городи й для ведення особистого селянського господарства. Видають же наділи, зокрема два гектари, винятково учасникам бойових дій на сході та членам їхніх сімей, говорить заступник міського голови Ігор Легуша. У громаді, каже, створили реєстр земельних ділянок для продажу на аукціоні, аби заробляти гроші.

На засідання до роменських депутатів прийшла мати воїна, який, говорить жінка, два останні роки служить в АТО. До міської ради про виділення двох гектарів землі звернулися влітку 2021 року.

“Я просто хочу, щоб моїй дитині, як і належить дали, чого відхиляєте. Чого? І пан голова казав – не переживайте дадуть. Коли дадуть? Що не так?”, — каже мати учасника АТО Світлана Панченко.

Як пояснила начальниця відділу земельних ресурсів Роменської міськради, у документах не вказали, що чоловік – учасник АТО. Сама ж ділянка була передана від держгеокадастру до міської ради як вільна.

“Управління держгеокадастру не повідомляло роменську міську раду про прийнятий наказ щодо цієї земельної ділянки, а земельна ділянка була включена до переліку земельних ділянок на земельних торгах. З цих підстав і було відмовлено у серпні”, — зазначила начальниця відділу земельних ресурсів Роменської міськради.

За словами Оксани Палажченко, це питання повторно мають винести на розгляд депутатів на наступну сесію. Загалом на засіданні депутати мали надати близько півсотні дозволів на розроблення проєктної документації та стільки ж відмов. У підсумку частину з них зняли на доопрацювання.

24 листопада роменські депутати проголосували за те, аби 11 земельних ділянок виставити на аукціон. Їхня загальна площа — майже 89 га.

“Є рішення депутатського корпусу щодо надання 2 га лише воїнам АТО/ООС. З приводу надання городів — працює. Городи, які в межах населених пунктів, надаються без проблем, враховуючи земельні ділянки, побажання і потреби. Якщо немає населеного пункту, тоді людина може брати в оренду”, — говорить заступник Роменського міського голови Ігор Легуша.

Площа Роменської громади — 96,5 тисяч гектарів. Із них сільськогосподарських угідь приватної, державної та комунальної форми власності – близько 73 тисяч гектарів. Саме комунальних земель у громаді мають майже 9 тисяч гектарів.

Відповідно до Земельного кодексу кожен громадянин має право отримати у власність безоплатні земельні ділянки з земель державної і комунальної власності у таких розмірах: для особистого селянського господарства — не більше двох гектарів, для садівництва — не більше ніж 12 соток, для будівництва і обслуговування будинку у селах – не більше ніж 25 соток, у селищах – не більше ніж 15 соток, у містах – не більше ніж 10 соток. Стільки ж надається і для будівництва дачі.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: