У Шостці при створенні нової служби проігнорували вимоги доступності

28.12.2021

У Шосткинській громаді відкрили спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. На створення й облаштування консультативної служби були виділені кошти державної субвенції – у розмірі 435 тис. грн. Відкрили її на базі Шосткинського міського територіального центру соціального обслуговування.

На жаль, насильство є однією з найгостріших соціальних проблем. Переважно від домашнього насильства страждають самі вразливі верстви населення: особи з інвалідністю, люди похилого віку, жінки, діти.

Голова ГО «Паритет-Шостка» Дмитро Васильцов провів моніторинг архітектурної доступності будівлі, що розташована за адресою: м. Шостка вул.Горького,4-А, до потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення,

У ході візиту встановлено низку порушень норм ДБН (державних будівельних норм) В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.11.2018 № 327 (далі – ДБН:2018).

Мінімальна ширина пішохідних шляхів відповідає встановленим вимогам, під’їзд до будівлі складно доступний (асфальтне покриття, ще радянських часів не витримує жодної критики). Також відсутні місця для паркування осіб з інвалідністю (п. 5.4.1 ДБН:2018).

Сходові марші до входу в приміщення не марковані належним чином, що суперечить вимогам п.5.2.2 та п.6.1.4ДБН:2018.

Сходи не облаштовані тактильною плиткою, відсутній шрифт Брайля.

На вході до будівлі наявна підйомна платформа, що дозволяє людині на візочку самостійно потрапити до приміщення.

Інформаційні стенди відсутні, на вході і у самому приміщенні (п.8.3.4, п.8.3.5, п.8.3.7 ДБН:2018). Санітарно-гігієнічне приміщення відсутнє для осіб з інвалідністю. За результатами візиту закладу надані рекомендації до усунення недоліків.

Робота спеціалізованої служби має ґрунтуватися на принципах індивідуального підходу до кожної людини, гуманності, доступності, відкритості, законності, соціальної справедливості та відповідальності за дотримання етичних і правових норм. Але вже на початку облаштування приміщення частина прав певних категорій людей була порушена.

shostkanews.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: