Чому в Шостці розмір абонплати за теплопостачання є одним із найвищих в Україні?

01.01.2022

Представникам міської влади, громадськості та журналістам не вдалося почути від керівництва ТОВ «Харківенергоремонт» відповіді, яка турбує багатьох шосткинців – чому в місті розмір абонплати за послуги теплопостачання є одним із найвищих в Україні. Запрошені на круглий стіл тепловики, просто проігнорували це засідання. Що з цього вийшло? 

«Вони не з’явилися попри те, що під час останньої розмови з нами вони пообіцяли надати розрахунки абонплати і пояснити, чому в Шостці вона є однією з найвищих по Україні», – підкреслив координатор Офісу розвитку громад Андрій Сурай.

Тож, засідання відбулося в односторонньому форматі. Як зазначила начальниця управління економіки Дар’я Гребенюк, здійснивши моніторинг розміру абонентської плати по Україні та Сумській області зокрема, керівництво Шосткинської громади запропонувало підприємству «Харківенергоремонт» знизити її вартість.

Міська влада запропонувала відповідний розмір зменшити на 30% і привести його до середнього рівня по Україні.

У свою чергу присутня на засіданні жителька нашого міста Ірина Деркач поцікавилася, чому споживачам у квитанціях за теплопостачання виставляється один і той самий коефіцієнт – без урахування погодних умов. «У розрахунках попередніх років застосовувалася відстоткова подача тепла. Тобто, при теплій погоді процентна подача тепла повинна бути близько 67%. По сьогоднішнім тарифам нам виставляють 100% подачу», – говорить жінка. Натомість Дар’я Гребенюк пояснила, що в той час, коли будинки не були оснащені приладами обліку, теплове навантаження розраховувалося відповідно до встановленої формули. «На сьогоднішній день у місті понад 90% будинків охоплені лічильниками. Відтак, нарахування вартості відбувається відповідно до їх показників», – зазначила керівник.

Повертаючись до питання абонплати, Дар’я Гребенюк озвучила її вартість в інших містах України. Варто зазначити, що граничний розмір цього платежу, встановлений згідно Постанови Кабміну, становить 33 грн. 74 коп. «Якщо у Шостці розмір абонплати складає 32 грн. 18 коп., то у Конотопі – 25 грн. 60 коп. Без вузлів обліку – 18 грн. 30 коп. У Сумах показник становить 32 грн. 39 коп., куди входить гаряче водопостачання – 15 грн. 34 коп., і постачання теплової енергії – 17 грн. 05 коп. По Глухову сумма складає 25 грн., по Чернігову – 36 грн. 48 коп., але з урахуванням гарячого водопостачання», – проінформувала вона. Менша абонплата також у Кам’янець-Подільському, Миргороді та інших містах, які моніторили представники міської влади.

Прикметно, що в деяких населених пунктах розмір платежу був нижчим навіть з урахуванням гарячого водопостачання.

«Це далеко не усі міста, але відповідна тенденція зберігається по всій Україні», – зауважила пані Гребенюк.

Шосткинка Ірина Деркач закцентувала увагу на необхідності встановлення в кожній квартирі лічильника тепла. Натомість Дар’я Гребенюк пояснила, що у нашому місті це зробити буде складно за певних технічних причин. «Підприємство може встановити індивідуальний лічильник тільки в разі горизонтального розведення в квартирах. Якщо воно вертикальне, то за Законом цього зробити неможливо», – говорить вона.

З огляду на те, що представники теплопостачаючої організації не прийшли на круглий стіл, організатори вирішили закрити засідання. Тож, питання щодо перерахунку абонплати залишилося відкритим.

shostkanews.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: