Сумські митники розповіли, куди дівають конфіскат

03.01.2022

Сумські митники докладно розповіли, що відбувається після виявлення нелегальних товарів. Після складання протоколу про порушення митних правил вилучені товари і транспортні засоби передаються до складу митного органу та чекають на рішення суду.

Якщо суд приймає рішення про конфіскацію майна, то такі товари та транспортні засоби передаються до Державної виконавчої служби для подальшого розпорядження ними. Поряд із цим ДВС передає конфісковане майно ДП «Система електронних торгів заарештованим майном» (СЕТАМ). За допомогою електронної платформи СЕТАМ Мін’юст продає активи боржників. Під час продажу конфіскату на аукціоні до держбюджету зараховуються митні платежі.

В іншому випадку, якщо було винесено судове рішення про повернення власнику тимчасово вилучених товарів та транспортних засобів, то протягом 90 днів із дня набрання законної сили власником або уповноваженою ним особою мають право забрати їх. Якщо людина не звернулася до митниці протягом 90 днів, то це майно переходить у власність держави і право розпоряджатися нею отримує митниця.

Одночасно, якщо товари, транспортні засоби були виявлені/знайдені під час митного контролю та їх власник невідомий, то такий «безгосп» зберігається на складі митниці протягом 180 днів, після чого майно переходить у власність держави та право розпоряджатися ним отримує митниця.

Товари, транспортні засоби, що перейшли у власність держави, право розпорядження якими отримала митниця, а також товари, що швидко псуються або мають обмежений термін зберігання, підлягають реалізації на електронних аукціонах (https://prozorro.sale/), а у випадках, передбачених законодавством, – безкоштовній передачі у володіння та користування або переробку, утилізації або знищенню, за рішенням комісії митниці з питань розпорядження майном, що переходить у власність держави.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: