За рік на Сумщині послугами соціального супроводу скористалися майже півтисячі хворих на туберкульоз

03.01.2022

На Сумщині за 2021 рік послугами соціального супроводу охопили майже півтисячі людей, які хворіють на туберкульоз. Про це повідомили в пресслужбі громадської організації “Клуб “Шанс”.

Такі послуги надали 188 клієнтам з резистентним туберкульозом, тобто стійким до антибіотиків, та 287 — з чутливим.

За інформацією ГО, багато хворих мають низький рівень життя, й коли переходять на амбулаторну форму лікування, не можуть приїздити за ліками до медичного закладу. На це впливають такі фактори: недостатня кількість коштів на дорогу, погане самопочуття, втома від прийому медикаментів, низька мотивація, неможливість поєднати роботу й відвідування медичних закладів.

Дехто на цьому етапі пропускає прийом ліків або перериває лікування. Тоді як чітке дотримання схеми прийому препаратів сприяє одужанню й не допускає виникнення резистентних форм, йдеться у повідомленні.

Аби зменшити кількість випадків переривання терапії, залучають соціальних працівників. За людиною, яка приймає протитуберкульозні препарати, закріплюють консультанта з соціальної роботи громадської організації “Клуб “Шанс”. Він супроводжує хворого до завершення лікування туберкульозу.

Соціальний працівник разом з клієнтом оцінює його потреби та складає індивідуальний план супроводу. Хворих консультують і мотивують безперервно приймати ліки, доставляють препарати додому та контролюють їхній прийом, проводять опитування щодо побічних реакцій на лікування й інформують медичного працівника.

Також клієнтам видають продуктові набори. До одного набору входять олія, тушковане м’ясо, рис, гречка, цукор і шоколадний батончик. За 11 місяців видали 1017 таких наборів для хворих на резистентний туберкульоз, і 1083 — людям, які мають чутливий туберкульоз.

За кошти проєкту та за призначенням лікаря клієнти могли пройти безкоштовну діагностику: КТ, МРТ, УЗД, а також ряд лабораторних досліджень, необхідних для контролю за ходом лікування. За потреби їм оплачували проїзд до медичного закладу, надавали безоплатні консультації психолога та юриста.

Статистику захворювання в Сумській області та загалом в Україні можна переглянути на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ за посиланням.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: