На Роменщині перевірили пам’ятки культурної спадщини

05.01.2022

На території Роменського району обліковується близько 369 об’єктів культурної спадщини, з них 41 пам’ятка архітектури та містобудування, 14 пам’яток історії, 111 археології, 203 пам’ятки монументального мистецтва та пам’ятки у заповідній зоні.

Робочою групою з перевірки об’єктів культурної спадщини національного значення було обстежено, серед іншого, 5 пам’яток архітектури та містобудування національного значення – Святодухівський собор, Василівську теплу церкву з дзвіницею, будинки священника й огорожу, Вознесенську церкву та дерев’яну теплу церкву святої Великомучениці Варвари, Свято-Миколаївську церкву.

Святодухівський собор, собор Зішестя Святого Духа є найстарішою кам’яною спорудою міста Ромни, він був зведений в 1746 році. Собор вважається унікальним храмом і належить до найзначніших пам’яток українського барокко. Також собор належить до унікальних храмів державного жанру, що споруджувалися у XVII-XVIII за ініціативи й коштом гетьманів, митрополитів, інших представників Гетьманщини.

«Наприкінці XIX ст. церковним старостою в соборі був купець І. Курилов (1840-1916), автор історико-краєзнавчої праці «Роменская старина» та історико-статистичного опису Святодухівського собору, який похований поряд з собором», – зазначив директор музею Державного історико – культурного заповідника «Посулля» Володимир ПАНЧЕНКО.

На подвір’ї Святодухівського собору розташована Василівська тепла церква з дзвіницею, будинки священника й огорожа. Заклали храм у 1751 році й будували 29 років. Кошти на будівництво виділив відомий старшинський рід Полетики. Освятили храм на честь Успіння Богородиці, але у XIX ст. він був переосвячений на честь Святого Василя. А у 1866-1867 роках церква була перебудована за проектом академіка архітектури Євгена Червінського. Значну цінність становить іконостас, нижній ярус якого датується 1811 роком.

Вознесенська церква, збудована протягом 1795-1801 років, кругла в плані, тридільна, трибанева, витримана в стилі високого класицизму. Храм має унікальну розпланувально-просторову композицію. Усі приміщення храмового інтер’єру об’єднані арковими вікнами.

Біля церкви була збудована дерев’яна тепла церква святої Великомучениці Варвари (яка пізніше стала храмовою дзвіницею). У 1895 році дзвіницю перебудували. Замість шпиля набудували високий восьмигранний другий ярус. Вона прямокутна в плані, двокамерна, з прямокутною прибудовою і власне двоярусною дзвіницею та є взірець високого класицизму кінця XVIII-XIX століть. Наразі одна з цінних історико-архітектурних пам’яток міста Ромни.

У селі Пустовійтівка розташована Свято-Миколаївська церква, збудована у 1900-1906 роках. Будівництво самої будівлі закінчено рівно через 6 років за проектом Полтавського архітектора Сергія Носова. Храм має 5 куполів, зовнішня кладка стін традиційно виконана із цегли червоно-жовтого кольору виготовлені візерунки. До західної частини церкви гармонійно примикає чотириярусна дзвіниця.

«За результатами візуального обстеження вищезазначених пам’яток архітектури національного значення, встановлено, що всі об’єкти знаходяться в задовільному стані. Крім цього, на території Роменського району знаходиться 36 пам’яток архітектури та містобудування місцевого значення. Зокрема в Роменській, Недригайлівській та Липоводолинській громадах», – зазначила начальник відділу містобудування, архітектури, інфраструктури, екології та житлово-комунального господарства Роменської районної державної адміністрації Людмила ФЕДЬКО.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: