У Глухові направлять 3 млн бюджетних гривень на погашення різниці в тарифах

06.01.2022

На сесії міської ради, що проходила 22 грудня, депутати проголосували за відшкодування теплорайону різниці в тарифах на послуги з постачання теплової енергії для населення. З міського бюджету на це передбачили 3 млн грн.

Як виявилось, раніше підписаний представниками державної влади та газопостачальною компанією меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії продиктував двоякі стандарти: для теплорайонів підняв ціну на газ, що спричинило ріст тарифу і тут же передбачив, що населення не має відчути на собі цих змін.

Як повідомляє начальник теплорайону Микола Колоша, тариф, який був помісцево затверджений з жовтня у розмірі 1996,36 грн є економічно обгрунтованим і враховує всі підвищення його складових. Сьогодні ж держава рекомендує залишити попередній тариф. У Глухові декілька років користувались тарифом 2018 року – 1735,50 грн, що вже приносило збитки підприємству. Тому, якщо не покрити зараз цю різницю у тарифі, комунальне підприємство зазнає додаткових втрат у розмірі 3,5 млн грн.

– Звісно, що ми б тільки раді були у жовтні не піднімати тариф а ні для населення, а ні для інших споживачів. Але ж газопостачальник відкрито підняв вартість газу і змусив нас переглянути тариф. В ньому прорахували всі нинішні витрати, його перевірили відповідні служби і він був визнаний як економічно-обгрунтованим. Сьогодні ж, не зменшуючи ціну на газ, змушують повернути населенню попередній тариф. Без компенації з міськоо бюджету це неможливо, бо це черговий колапс для теплорайону, – коментує М.Колоша.

Це питання ретельно вивчалось і затверджувалось виконавчим комітетом. Як зазначила міський голова Надія Вайло, місцева влада змушена прийняти програму по відшкодуванню різниці в тарифі тепловикам. Інакше, підприємство заробить ще додаткових боргів. Більше того, у тепловому районі повідомляють, що, траплячись таке, їм просто не буде чим розраховуватись надалі за газ для опалення міста. За словами голови громади, 3 млн грн в бюджеті вдалось взяти зі зекономлених коштів. Виходить, що держава, замість того, аби відрегулювати ціни на газ і не підштовхувати до збільшення тарифу, не придумала нічого іншого, як дану проблему перекласти на плечі місцевих бюджетів, вимагаючи розрахунки за тепло для населення утримати на попередньому рівні.

Високопосадовці добре розуміють, що для бюджетів громад це велике навантаження. Але ставлять перед вибором без вибору. Дуже підходить сюди приказка: «Чужими руками загребти жар» і за чийсь рахунок залишитись пухнастими в очах населення. А громада, замість того, щоб кошти у розмірі 3млн грн вкласти чи то в якийсь тротуар, чи то якесь корисне придбання, змушена їх направити на погашення різниці в тарифах. І це при тому, що завдяки « турботі» держуправлінців, опалення бюджетних установ в цьому сезоні і без того критично вдарило по місцевих бюджетах, забираючи їх більшу суму.

Відповідно до рішення виконавчого комітету, зменшений на 15% тариф для населення повертається в дію з 1 січня. Тобто, він відобразиться в платіжках, які споживачі отримають у лютому за січень.

Через те, що газопостачальник несвоєчасно повідомляв ціну на газ, або ж держава утримувала тариф далеко від економічно-обгрунтованого, на сьогодні у КП «Глухівський тепловий район» за 5,5 років вже назбиралась різниця в тарифах майже 11 млн. грн. Щоправда, тут спрацювала справедливість і вже підписано договір, на основі якого найближчим часом з держбюджету ця сума прийде теплорайону. Її підприємство використає на погашення кредиторської заборгованості перед «Нафтогазом», яка складає 17 млн. грн. Залишок боргу у 6 млн дозволено розділити на 6 років. Їх КП «Глухівський тепловий район» буде сплачувати додатково за рахунок коштів підприємства по 1 млн. грн у рік.

7 Днів. Глухів

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: