Найбільший попит на бустерну дозу в Сумах – серед пенсіонерів

10.01.2022

Третю дозу вакцини проти коронавірусу в Сумах роблять переважно пенсіонери. Про це розповіли у двох центрах первинної медико-санітарної допомоги міста, де працюють центри вакцинації.

У центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 розпочали вакцинацію бустерною дозою 10 січня, розповідає медична директорка закладу Анна Пилипенко. На 13 годину зробили дев’ять щеплень, з них одне медичному працівнику, вісім – людям категорії 60+.

“Це група ризику, і саме ця вікова група більш тяжко переносить це захворювання і має ускладнення від даної інфекції. Багато людей самі приходять, і сімейні лікарі доводять до відома цій віковій категорії, що у нас щеплення проводять, запрошують їх”, – говорить медичний директор Центру медико-санітарної допомоги №1 Анна Пилипенко.

Як кажуть люди у черзі на вакцинацію, здоров’я треба берегти, тому прийшли вакцинуватись. “Старість не радість, треба піклуватися за здоров’я. Вважаю, що здоров’я найголовніше”, – говорить жінка, що прийшла робити щеплення Тетяна Ничак.

“Я побачила інформацію, що вже можна всім робити 18+ і вирішили зробити. Тому що я вважаю, що це мій захист, і себе, і рідних таким чином, оточення захищаю”, – говорить ще одна охоча щепитись Ніна.

У центрі медико-санітарної допомоги номер два почали вводити бустерну дозу із 17 грудня. До Нового року її отримали 17 медиків, розповіла заступниця директора центру Людмила Цюкало. Вона сказала, що людей старших за 18 років почали щеплювати з 6 січня. “95% – це люди старше 60 років. Зараз вони активно телефонують своїм сімейним лікарям, записуються на вакцинацію”, – говорить заступниця директора Центру медико-санітарної допомоги №2 Людмила Цюкало.

Лікарка Галина Шуркова працює в кабінеті щеплень, розповідає, що на ранок 10 січня вакцинувалося 23 людини старше 18. “За ранок вже щеплено 3 особи, це особи пенсійного віку, це ті люди, які або вже перехворіли та остерігаються ускладнень або летальних випадків, або це люди, які, навпаки, не перехворіли, і вони намагаються максимальний бар’єр створити навколо себе”, – каже сімейний лікар Галина Шуркова.

Третє щеплення від коронавірусу можна робити, якщо від другого минуло від пів року до дев’яти місяців. Бустерну дозу робитимуть вакцинами Moderna або Comirnaty, виробництва. Якщо людині робили щеплення вакциною CoronaVac, третю дозу все одно робитимуть вакциною Pfizer.

На 10 січня у міських лікарнях з коронавірусною хворобою перебуває 127 людей, повідомила на апаратній нараді у міського голови спеціаліст управління охорони здоров’я Наталія Кіпенко. “З 87 дорослих, які перебувають в наших закладах на стаціонарному лікуванні, невакцинованих 74 відсотки. Серед тих, хто потребує кисневої терапії, невакциновані – 82 відсотки, ті, що потребують інтенсивної терапії та вентиляції легенів, усі 100% пацієнтів невакциновані”, – говорить Наталія Кіпенко

З її слів, Суми – на третьому місці серед обласних центрів за темпами вакцинації.

Що відомо

Міністерство охорони здоров’я 6 січня погодило бустерне щеплення для всіх категорій населення від 18 років. Бустерна доза, зі слів міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, має посилити ефективність вакцини та дати кращий захист від нового штаму коронавірусу “Омікрон”.

За останню добу, 9 січня, COVID-19 підтвердили у 102 осіб. Від ускладнень перебігу хвороби померла одна людина. Наразі з активним діагнозом “коронавірус” в області перебуває 2 764 особи.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: