Половину сумських вулиць можна було не перейменовувати?

11.01.2022

Цікаво й зовсім інакше нині відбуваються громадські обговорення з питань перейменування вулиць.

Так, у жовтні у селі Стецьківка мешканці вирішували, як їм перейменувати вул. Піонерську (нібито тому, що вулиця не була перейменована в порядку та в строки, встановлені ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону на пропаганду їхньої символіки»). Ну, як вирішували – скоріше, на це сподівалися сумські архітектори. А місцеві жителі (35 осіб) одноголосно заявили, що хочуть залишити назву вулиці колишньою.

Наприкінці 2021 року така сама ситуація з обговоренням склалася вже й у самих Сумах. Звіт про узагальнення пропозицій (зауважень), що надійшли під час громадського обговорення щодо розгляду питання зміни назв вулиці Суворова та провулка Суворова, з’явився на сайті мерії 17 грудня.

Необхідність перейменування – та сама, комуністичний режим. Хоча, думаємо, Суворов був якраз ні сном, ні духом про такий режим.

Суспільне обговорення проводилось у формі електронних консультацій до 16 грудня. Участь у слуханнях взяли 95 осіб, які одноголосно затвердили рішення: «Залишити назви вулиці Суворова та провулка Суворова в Сумах без змін».

У результаті, враховуючи результати громадського обговорення, а також вимоги ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів…», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізосіб, ювілейних та святкових дат дат історичних подій», якими визначено обов’язковість урахування думки громадськості під час прийняття рішень щодо перейменування об’єктів топономіки, управління архітектури зробило висновок, що вони не мають підстав для підготовки проекту рішення та внесення його на розгляд Сумської міськради.

Виявляється, можна було не перейменовувати половину вулиць у Сумах? Тим не менш, у 2016-му це зробили одним рішенням (89 вулиць) та абсолютно не звертаючи уваги на думку сумчан. Виходить, 6 років тому Сумська міськрада та мер Олександр Лисенко порушили як мінімум два закони.

З іншого боку, сподіваємось, що ці останні прецеденти з перейменуваннями зупинять хвилю нікому не потрібної зміни топонімів.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: