Сумщина серед областей, в яких більшість дитячого населення щеплені планово проти поліомієліту

11.01.2022

Про це повідомили під час брифінгу в облдержадміністрації.

Учасники брифінгу розповіли, що чомусь у суспільстві побутує думка, що вакцинуватися не потрібно, що організм має сам вибудувати імунітет після хвороби. Але ця думка, у випадку з поліомієлітом, є хибною.

«На Закарпатті батьки дитини, яка захворіла в минулому році на поліомієліт, відмовлялися від вакцинації. У них були переконання, що щеплення непотрібні. Але після того, як захворіли перші діти, вони погодилися на імунізацію інших маленьких членів родини, – зазначила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Галина ХРИСТЕНКО. – Зараз у світі нараховуються близько 20 млн осіб, які живуть з паралічами в наслідок перенесеного поліомієліту. Тобто ціна відмов дуже висока – параліч наших дітей».

Як повідомила заступник директора Сумської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди Наталія СПІЧАКОВА, на сьогодні в Україні діє наказ МОЗ № 2070, який регламентує протипокази щодо вакцинації. У цьому наказі чітко вказано, що єдиним абсолютним протипоказом до щеплення є наявність анафілактичної реакції на введення попередньої дози вакцини. Тимчасовим протипоказом є гостре захворювання, яке супроводжується підвищенням температури тіла 38°С і більше. Також є застереження щодо вакцинації дітей з важким імунодефіцитом, ці особи вакцинуються тільки неживими вакцинами, тобто інактивованою вакциною.

«На Сумщині досить малий відсоток батьків, які відмовляються планово щеплювати дітей. По місту Суми цей відсоток від 90%, по області – до 90%. Я думаю, що й вакцинальну кампанію проти поліомієліту ми пройдемо на відмінно й не допустимо циркуляції вірусу на нашій території»,– наголосила Наталія Спічакова.

Головний спеціаліст управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Ольга Гапієнко розповіла, на 1 тур вакцинації інактивованою поліомієлітною вакциною підуть ті діти, які взагалі не мають жодної дози вакцини або одну дозу. Їх в області 1400.

«Інактивованої вакцини в області достатньо, вона якісна і нею ми можемо охопити усіх 1400 дітей, які не вакциновані, або не повністю вакциновані»,– наголосила Ольга Гапієнко.

На наступний тур вакцинації проти поліомієліту мають піти всі діти Сумської області, яким станом на 1 січня 2022 року виповнилося 6 місяців, і до 2016 року народження включно. Таких дітей на Сумщині 40 336 осіб. Усіх їх будуть щеплювати оральною поліомієлітною вакциною (до складу цієї вакцини входить ослаблений вірус типу 2, який і викликав захворювання у дітей у Рівненській та Закарпатській областях).

«Детальніше про цю оральну вакцину ми розповімо після надходження її в область. Це буде вакцина, яка захищатиме дітей саме від вірусу типу 2, який уже є на території України», – повідомила головний спеціаліст управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації.

Наостанок учасники брифінгу наголосили, що якщо в Україні буде вакциновано від 95 до 100% дитячого населення, то ми взагалі виведемо циркуляцію вірусу із нашої території.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: