У Сумах директори шкіл ознайомились з кращими практиками організації харчування дітей

12.01.2022

На базі ССШ № 17 відбувся підсумковий захід у рамках освіторії з реформування системи шкільного харчування «Кращі практики організації харчування в ЗЗСО Сумської міської територіальної громади».

Участь у семінарі-практикумі взяли секретар міської ради Олег РЄЗНІК та начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Як наголосив на початку теоретичної частини заходу Олег Рєзнік, – повноцінна і збалансована їжа – одна з умов нормального функціонування дитячого організму, тож представники влади роблять все для того, аби створити необхідні умови у закладах освіти для забезпечення здорового харчування дітей.

«На прикладі школи № 17, де нещодавно завершили ремонт харчоблоку та їдальні, ми побачимо, як впроваджено нове шкільне харчування дітей, і обговоримо всі питання, які цікавлять керівників освітніх закладів. Завдання міської влади – створити у всіх школах такі умови, і саме над цим ми працюємо спільно з міським головою і депутатами», – сказав секретар міської ради.

Він звернувся до освітян з проханням максимально співпрацювати з міською владою в питанні покращення умов із організації харчування в закладах освіти, і наголосив на тому, що ремонт харчоблоку школи №17 став можливим лише за тісної плідної співпраці директора школи Олени ДЕМЕНКО, міського голови Олександра ЛИСЕНКА, депутатів та профільного управління.

Продовжила семінар-практикум Антоніна Данильченко, яка зауважила, що Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування в закладах освіти» остаточно набула чинності з 1 січня: «У Сумах деякі заклади освіти нове меню почали вводити ще торік, тепер воно стало обов’язковим для усіх шкіл. Нововведенню передувала копітка робота, – у закладах освіти необхідно було створити умови для організації нового харчування дітей, обговорити з батьками це питання, адже, як усім відомо, від харчових звичок дітей, отриманих вдома, залежить їхня готовність до змін у школі».

Вона повідомила, що відтепер шкільне меню складають з урахуванням нових вимог, згідно з технологічними картами харчування Міністерства освіти. Проте, знадобиться певний час, щоб з’ясувати, наскільки страви підходять дітям, адже кожне меню сезонне і розраховане на чотири тижні.

«У меню присутні сезонні фрукти та овочі, є доволі великий об’єм м’яса, немає шкідливих інгредієнтів, таких як емульгатори, барвники, зменшено кількість солі та цукру», – зауважила начальник управління освіти і науки.

У ході практикуму керівники освітньої галузі Сум обговорили підходи до формування сучасного меню із залученням батьків та вихованців шкіл, відвідали оновлений харчоблок ССШ №17 та ознайомилися з можливостями роботи нового обладнання, яке презентувала майстер виробничого навчання ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» Оксана ГРАМОТІНА, зокрема, пароконвектомату – професійного кухонного теплового обладнання, що дає можливість приготувати велику кількість продуктів з малими затратами теплової енергії.

Раніше, в рамках освіторії керівники шкіл відвідали й інші освітні заклади, де також ознайомились з можливостями роботи нового кухонного обладнання та організацією впровадження системи шкільного харчування.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
24.08.2025 Є поранені: протягом доби російські війська здійснили понад 90 обстрілів Сумщини
24.08.2025 Ворог атакував Сумську громаду БпЛА
24.08.2025 Вночі ворог наніс удари по Сумській та Садівській громадах
24.08.2025 Ремонт за 670 тисяч гривень: що відновили у сумському скейтпарку?
24.08.2025 У Сумах покарали за держзраду чоловіка, який зливав ворогу дані про військових та техніку
24.08.2025 У Сумах знову без дозволу встановили літній майданчик, а через два дні демонтували

Коментарі: