Охтирські підприємці проситимуть у депутатського корпусу фінансової підтримки

12.01.2022

По всій країні представники малого і середнього бізнесу шоковані платіжками за тепло, оскільки з цього року вони платять за диференційованими тарифами, що залежать від ринкової ціни на газ. Підприємці отримали платіжки на 40-60 тис. гривень, які в переважній більшості ставлять під загрозу подальшу їхню діяльність. Сьогодні в міській раді відбулась зустріч представників бізнесу громади з керівництвом ТОВ «БРОКЕНЕРГІЯ» та міської ради, аби знайти шляхи виходу зі скрутної ситуації.

На опалювальний сезон 2021/22 рр. НАК «Нафтогаз» запровадив диференційовані ціни, згідно з Меморандумом, підписаного Офісом Президента України, Прем’єр-міністром України, керівництвом НАК «Нафтогаз», Міністром енергетики України, конгресом місцевого самоврядування.

Так, ціна газу для населення – 7,4 гривні м3 (з ПДВ), для бюджетної галузі (школи, садки, лікарні) – 16 гривень м3 (з ПДВ), для інших категорій, до якої входять і підприємці, – є ринковою: у грудні – 29 тис. гривень м3 (з ПДВ), у січні 2022 року – 38 тис. гривень м3 (з ПДВ). За такою ціною НАК «Нафтогаз» продає газ теплопостачальним організаціям у всіх населених пунктах України.

Натомість за інформацією представника газопостачального підприємства, вартість блакитного палива для підприємців, які опалюють газом, у грудні складала 37 тис. гривень м3, а в січні вона вже зросла до 65 тис. гривень м3.

«Важливо розуміти, що ціна опалення – це похідна від ціни газу, ціни розподілу газу, електроенергії – тобто складових, які на 100% регулюються рішеннями найвищих органів державної влади. А у тарифі вартість газу – це майже 80%. Прошу представників бізнесу зрозуміти, що ми працюємо строго в рамках визначених законодавством України та можемо купити газ лише за тією ціною, за якою нам його продає НАК «Нафтогаз», – зазначив Григорій ЮРКО.

За результатами обговорень та пошуків варіантів виходу з критичної ситуації, було вирішено: розглянути можливість встановлення індивідуальних лічильників обліку тепла для даної категорії споживачів (ФОП, приватні підприємці тощо) та звернутися до депутатського корпусу щодо фінансової підтримки.

okhtyrka.online

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: