Як школи Сумщини переходять на здорове харчування

17.01.2022

Минулий тиждень ознаменувався шквалом критики з боку батьків щодо харчування за системою Євгена Клопотенка у дитсадках і школах. Вони обурюються, що за фактом меню залишилося старим, а ціни суттєво зросли. Деякі мами навіть викладали у Фейсбук фото хлібобулочних виробів, приготованих за новими стандартами, які діти відмовилися їсти. Журналісти ШосткаNews.City особисто побували в їдальні одного з навчальних закладів Шостки, де ознайомилися з оновленим раціоном харчування та поцікавилися, чи до вподоби воно школярам.

Курячий биток, гречана каша, салат з капусти, хліб і чай – такий сніданок у понеділок 17-го січня куштували учні спеціалізованої школи імені Івана Кожедуба №1. Вже другий тиждень навчальний заклад, як і країна загалом, живе за системою здорового харчування, ініційованою Оленою Зеленською. Окрім цільнозернових булочок, суттєвих змін у меню діти поки що не відчули, але зізнаються, що їжа у школі їм подобається. «Булочка хороша, але деяким дітям взагалі не подобається. Просто вона стала як хліб, але мені подобається», – говорить шестикласник Тимофій. «Булочки з нового борошна мені більше до смаку. Вважаю, що харчування зараз покращилося», – підкреслює школярка Дар’я. А ось Софія особливих змін у харчуванні не помітила: «Страви такі ж смачні, як і раніше. Найбільше мені подобаються булочка з маком, картопля і суп».

Поки що різниці між старим меню і новим немає, тому що впроваждуються зміни поступово, говорить кухар-бригадир навчального закладу Віра Руцька.

Безпосередньо займається розробкою нового меню та контролює його складові технолог комбінату шкільного харчування Ірина Дмитриченко. Розповідає – відтепер у стравах зменшили кількість солі і цукру, а хлібобулочні вироби випікають виключно із цільнозернового борошна. Страви за рецептами Євгена Клопотенка використовують вибірково. «Старі пиріжки і булочки були солодкими. Наразі вони містять 5 грам цукру на 100 грам готового продукту і виготовлені з цільнозернового борошна, тому мають не білий, а коричневий колір», – говорить вона.

Перед тим, як діти приступають до трапези, їжу дегустує медична сестра Валерія Шарпан. Системою харчування за Клопотенком не задоволена – вважає, що зміни треба було впроваджувати ще раніше, аби у школярів був час звикнути до нових страв. «Можливо нові страви трохи і стали кориснішими, але діти їх не їдять. Раніше меню було кращим», – зазначає медпрацівниця.

За словами заступниці начальниці управління освіти Любові Волошко, основні зміни передусім відбулися у нормах споживання продуктів. «Була збільшена кількість споживання овочів, фруктів, м’яса птиці. Також ми додаємо яловичину та свинину. Наприклад, у закладах дошкільної освіти кожен прийом їжі повинен включати овочеву страву – тобто, 15 порцій на тиждень. В той же час значно зменшена кількість вживання хлібу – він буде тільки цільнозерновим», – пояснює вона.

Також зменшується вживання картоплі, насичених жирів, чаю, соків, какао, цукру та солі

Враховуватимуться і потреби дітей з особливими дієтичними потребами – з цукровим діабетом, харчовою алергією і непереносимістю лактози. «Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначені особливості дієтичної потреби здобувача освіти зі встановленим діагнозом», – зауважує керівниця.

Серед новацій дитячого харчування – введення до весняного меню дитсадків свинини нежирної без кістки, сметани і соків. Загалом у закладах освіти передбачаються як традиційні українські страви, так і сучасні інтернаціональні. «Це чахохбілі з курятини, курка по-італійські, нагетси курячі, рибні, гратен «Зебра» та багато інших страв», – наголошує пані Волошко.

Вартість харчування у дитсадках залишилася незмінною, а ось для учнів шкіл міста зросла з 20,9 грн. до 28-ми гривень, 14 з яких сплачують батьки.

«Для здобувачів освіти сіл встановлена вартість харчування до 28-ми гривень, де до 14-ти гривень йде оплата з бюджету і до 14-ти гривень – батьків. Пільгові категорії дітей харчуються у школах на 28 грн., відповідно до рішення виконкому – тут для них нічого не змінилося», – підкреслює керівниця.

Плата за харчування збільшилася передусім через здорожчання продуктів, а також у зв’язку з оновленням меню. Враховувалася і думка батьків, зауважує пані Волошко. «Управління освіти оголошувало голосування, де опитувало батьків, яке з меню вони обирають для своїх дітей – або старе, або нове – зі стравами за рецептами Євгена Клопотенка. Опитування показало, що більшість батьків не готові перейти на нове меню. Тож, ми комісійно вирішили залишити меню старим», – зазначила вона.

Попри це у старому меню вже вводили страви за рецептами Клопотенка. Згодом раціон харчування буде доповнений та змінений – аби він відповідав Постанові Кабміну. Батьки теж матимуть право вносити корективи у нове меню – для цього для них планують організувати круглий стіл, підкреслює Любов Волошко. «Ми запросимо фахівців Держпродспоживслужби, лабораторного центру, адміністрацію закладів освіти, учнів, батьків. І за результатами цього круглого столу будемо вносити зміни до меню», – наголошує вона.

Для кухарів навчальних закладів Шосткинської громади Центр професійної освіти проведе розширений семінар з приготування страв за рецептами Євгена Клопотенка

За словами пані Волошко, при бажанні батьки можуть перевірити якість їжі, яка готуватиметься у навчальному закладі – але за певних умов. «Це може бути один із батьків, який повинен обов’язково мати зелений сертифікат та медичну книжку – оскільки він буде заходити до харчоблоку. Комісійно будемо пускати батьків до харчоблоку тільки в разі зняття карантинних обмежень», – говорить керівниця.

До речі, тепер меню є не двотижневим, як раніше, а чотиритижневим. В дитсадках воно буде однаковим, в сільській місцевості кожна школа погоджуватиме меню окремо. «Це пов’язане з тим, що кожен заклад сільської місцевості має своє технологічне обладнання, відповідно до якого він може готувати ту чи іншу страву», – пояснює Любов Волошко.

Окрім цього у п’яти селах Шосткинської громади овочі, які використовуються у шкільному харчуванні, вирощують прямо на присадибних ділянках навчальних закладів, що значно урізноманітнює страви, і здешевлює вартість харчування. У школах міста розробкою меню займається комбінат шкільного харчування. Він же погоджує меню з органами Держпродспоживслужби.

shostkanews.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
24.08.2025 Є поранені: протягом доби російські війська здійснили понад 90 обстрілів Сумщини
24.08.2025 Ворог атакував Сумську громаду БпЛА
24.08.2025 Вночі ворог наніс удари по Сумській та Садівській громадах
24.08.2025 Ремонт за 670 тисяч гривень: що відновили у сумському скейтпарку?
24.08.2025 У Сумах покарали за держзраду чоловіка, який зливав ворогу дані про військових та техніку
24.08.2025 У Сумах знову без дозволу встановили літній майданчик, а через два дні демонтували

Коментарі: