У кухонному приладді, що надійшло у продаж, виявили небезпечні речовини

18.01.2022

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що до Держпродспоживслужби надійшли інформаційні повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 10 січня 2022 року № 2021.0705-fup 1 стосовно виявлення міграції первинних ароматичних амінів у нейлонових ополониках та № 2020.6056-fup 4 стосовно виявлення міграції первинних ароматичних амінів у ложках (шумівках), що експортувалися з Китаю (виробник: Yangjiang Mojiang Industry & Trade Co., експортер: GUANGDONG EKA INDUSTRIAL INVESTMENT CO., LTD UNIT 1201, BLOCK E, POLY WORLD TRADE CENTER) через Францію до України (отримувач: «АШАН Україна», S95 – Бориспіль, 08301).

Розглянувши вищезазначені повідомлення RASFF з`ясовано, що Європейською комісією проводився офіційний контроль на ринку нейлонового кухонного приладдя, з приводу міграції первинних ароматичних амінів. Під час контролю у нейлонових ополониках та нейлонових ложках (шумівках) виявили перевищення допустимого рівня первинних ароматичних амінів. Виявлення ароматичних амінів у матеріалах, що контактують з харчовими продуктами має великий ризик для здоров`я людини. За результатами перевірки вжиті заходи по вилученню (нейлонові ополоники, нейлонові ложки (шумівки)) та відкликанню (нейлонові ложки (шумівки)) зазначеного кухонного приладдя.

Нейлон – синтетичний полімер і волокна з нього, одержують поліконденсацією амідів багатоосновних кислот альдегідами та поліконденсацією амінокислот (сполуки, що містять аміногрупу, залишок аміаку – аміни).

Нейлонове кухонне приладдя практичне та має простий догляд, не псує керамічне або антипригарне покриття та вміст в ньому амінів робить його небезпечним для здоров`я людини, тому що через матеріали, що контактують з харчовими продуктами можлива міграція шкідливих речовин до продуктів харчування. Аміни діють на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей. У разі легкого отруєння з`являються сухість, першіння та біль у горлі, чхання, кашель, нудота. Гостре отруєння викликає утруднене дихання, сильний кашель, задуху, блювоту, втрату голосу, спазм голосової щілини, запаморочення, почервоніння обличчя, сльозотечу, набряк повік. Контакт з амінами високої концентрації в повітрі призводить до печіння в носі, горлі і дихальних шляхів в результаті дихальної недостатності. Вдихання нижчої концентрації може спричинити кашель, подразнення носа та горла. Діти, що піддаються впливу такої ж кількості амінів, як і дорослі, отримують більшу дозу, оскільки поверхня їх легень відносно більша по відношенню до всього тіла. Отримання високої концентрації амінів через вживання продуктів харчування з амінами може призвести до ушкоджень рота, горла, шлунку.

Не існує протиотрути при отруєнні амінами, але деяких спричинених ним наслідків можна позбутися. Після контакту з амінами дуже важливо очистити шкіру й очі великою кількістю води. При тяжкому отруєнні обов’язкова госпіталізація.

Повідомляємо, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за тел. (0542)77 90 43.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: