Чому підприємці Сумщини незадоволені обов’язковим впровадженням касових апаратів?

18.01.2022

Про податкові новації 2022 року говорили під час прес-конференції керівники фіскальної служби Сумщини та підприємці Шосткинського району. Зокрема, ФОПівці висловили стурбованість обов’язковим використанням касових апаратів з 1 січня цього року. На їхню думку, таке нововведення потягне за собою додаткові витрати, а також призведе до підвищення вартості товарів і послуг.

18 січня у великому залі засідань Шосткинської районної ради яблуку не було де впасти – тут зібралися чи не усі підприємці району, аби почути від податківців роз’яснення щодо обов’язкового використання з 1 січня цього року реєстраторів розрахункових операцій.

Автор: rivne1.tv

Як розповів підприємцям начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Юрій Шахов, закон про застосування реєстраторів розрахункових операцій діє з 1995 року. Втім, тоді реєстрація РРО для платників єдиного податку була добровільною. Як наслідок – відсутність бажаючих встановити касові апарати і призвела до впровадження обов’язкового використання РРО для усіх категорій суб’єктів господарювання з 1 січня цього року. «На прохання підприємців була збільшена можливість обсягу отримання доходу та перебування на спрощеній системі оподаткування. Якщо для 3-ї групи це сьогодні 7 млн. грн., для 2-ї групи – з 2,5 млн. грн. до 5 млн. грн., і для 1-ї групи – з 300 тис. грн. до 1 млн. грн.», – зазначив він.

Тобто, спрощена система оподаткування продовжує існувати, але за умов використання реєстраторів розрахункових операцій.

Пан Шахов наголосив, що підприємців першої групи звільнили від застосування РРО. Нововведення торкнулися лише 2-4 груп ФОПів. Також керівник пояснив, яка різниця між РРО та ПРРО. «Класичні та програмні реєстратори існують одночасно. Якщо вам зручно і ви звикли використовувати класичний механічний РРО, ви можете його реєструвати та використовувати. На сьогодні є можливість застосовувати програмний реєстратор розрахункових операцій. Для цього потрібно завантажити програму або на смартфон, або на планшет, або на комп’ютер. Це буде дорівнювати РРО. ПРРО розроблений Державною податковою службою України і є безкоштовним. На сайті ДПС ви можете його скачати, завантажити і спробувати і протестувати – зручно з ним працювати чи ні. Якщо буде не зручно, ви можете зареєструвати класичний реєстратор або скористатися комерційними пропозиціями щодо використання так званих ПРРО», – пояснив керівник.

Насправді, обов’язків у підприємців суттєво не додасться, говорить Юрій Шахов. Для почтаку ФОПівцям потрібно буде зареєструвати РРО, а потім лише формувати фіскальні касові чеки та передавати їх на сервер ДПС. «Касовий апарат сам подає звітність. Законодавство передбачає для фізичних осіб підприємців-платників єдиного податку відповідальність лише за невикористання РРО і не формування фіскальних чеків», – говорить Юрій Шахов.

Автор: rro-info.com.ua

На сьогоднішній день в Сумській області ФОПи зареєстрували близько 3 тисяч ПРРО. За словами керівника, єдина складність полягає лише в тому, що зробити це можна тільки на платформах Android та Windows. «Вам буде навіть достатньо Android, оновленого до 4-ї версії, для того, аби використовувати ПРРО», – зауважує керівник.

Втім, поряд із зобов’язаннями, Закон передбачив і відповідальність для тих, хто не використовує РРО. А саме – 100% від сум, проведених розрахунків без реєстрації або без формування відповідних фіскальних чеків. «При повторному порушенні ця відповідальність складатиме 150% від суми непроведених розрахунків. До 1-го січня це було 10% і 50%», – підкреслив він.

За інформацією голови комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, всі, хто застосує реєстратори розрахункових операцій до 1 лютого 2022 року, будуть звільнені від адміністративної відповідальності.

«Тому я звертаюся до вас з проханням скористатися цією можливістю та зареєструвати РРО відразу. Якщо розібратися, нічого складного в цьому немає», – завірив пан Шахов.

Також він зазначив, що роздрібна торгівля у селах може проводитися без застосування РРО або ПРРО. Натомість підприємці зобов’язані будуть використовувати розрахункові книжки.

Підприємиця Алла Ковальова поцікавилася, коли можна буде замінити звичайний термінал на термінал із функцією ПРРО, впровадження якого Приватбанк обіцяв на початку цього року.

Автор: slovoidilo.ua

«Чомусь це питання ще не вирішене. Багато хто з наших підприємців подав заявку на встановлення таких ПРРО. Що вам про це відомо?», – запитала вона. «Один з державних банків це робить вже з серпня минулого року. У них є ці термінали з вбудованим ПРРО. Раніше вони видавали їх в лізинг. Сьогодні – продають з великим попитом. Приватбанк обіцяє впровадити програмні РРО до 15 лютого», – відповів Юрій Шахов.

Але і у цьому сьогодні є дефіцит, наголосив керівник. Тож, запропонував шосткинським ФОПівцям спочатку зареєструвати ПРРО, а потім, коли з’явиться пропозиція придбати термінал з функцією реєстратора розрахункових операцій, перелаштуватися на той пристрій, яким більш зручно користуватися.

shostkanews.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: