Зламалися чи ховають: Жителі Сумщини масово скаржаться на відсутність терміналів у магазинах

19.01.2022

Із нового року в деяких кав’ярнях, ресторанах і магазинах на Сумщині з’явилися оголошення: «Термінал не працює». Підприємцям, які відмовляють клієнтам у розрахунках через термінал, загрожують штрафи.

У Держпродспоживслужбі та в Державній податковій службі України повідомили про системні скарги громадян на незабезпечення продавцями товарів можливості провести розрахунки за допомогою платіжних карток та банківських терміналів.

Зламалися чи сховали?

Із 1 січня всі фізособи-підприємці на єдиному податку повинні були придбати касові апарати (реєстратор розрахункових операцій, РРО) або їх програмні аналоги (ПРРО). Використовувати термінал для безконтактної оплати без цього РРО не можна — інакше податкова випише штраф. Про це йдеться в законі № 1914. Ці норми мали набрати чинності ще рік тому, з 1 січня 2021 року, але їх відстрочили через коронавірус.

До початку цього року частина кав’ярень і невеликих магазинів не встигла придбати РРО, і для уникнення штрафів їх власники просто прибрали можливість оплати терміналом.

Держпродспоживслужба мотивує це посиланнями на декілька документів. Перший — це Закон України «Про захист прав споживачів». За статтею 17, встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається. Відсутність, наприклад, терміналу, встановлює перевагу людини з готівкою над людиною, у якої її немає, але є карта. Крім того, постанова Кабміну від 15 червня 2006 № 833 зобов’язує приймати продавця електронні платіжні засоби.

Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» встановлює: електронний платіжний засіб може існувати в будь-якій формі, на будь-якому носії, що дає змогу зберігати інформацію, необхідну для ініціювання електронного переказу. Тобто продавцю не обов’язково ставити термінал. Це може бути просто додаток на телефоні чи роздрукований QR-код, який ви скануєте і запускаєте процедуру переказу коштів.

Але навіть ті підприємці, хто виявився готовий до використання РРО і терміналів, зіткнулися з технічними проблемами. Система не витримала навантаження і деякі програми на початку січня дали збій, продавці не могли користуватися терміналом та вели бухгалтерію письмово.

Який розмір штрафів?

Штрафи за відмову у безготівковому розрахунку:

штраф у розмірі 8500 грн застосовують до суб’єктів господарювання;

штраф 34-85 грн накладається на осіб, які здійснюють розрахункові операції, та від 85-170 грн – на посадових осіб.

Слід зазначити, що ці правила обов’язкові не для всіх. Виняток один — якщо підприємець працює в населеному пункті, де живе менше 25 тисяч осіб.

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: