Медики Сумщини отримали збільшений аванс

20.01.2022

Підвищення зарплати медикам передбачено урядовою постановою за 12 січня цього року. Лікар тепер має отримувати не менше 20 тисяч, медсестра – 13,5 тисяч гривень. Підвищення зарплати відбувається більше ніж удвічі.

Завідувачка відділення неврології лікарні ім. Святого Пантелеймона Надія Жиленко щомісяця отримує зарплатню у дев`ять тисяч грн. на руки. Іноді отримує премії від п`яти до десяти тисяч грн. «Пересічний громадянин не вірить, що така низька зарплата. А вона, дійсно, найнижча, якщо взяти промисловість. За 5-7 тисяч люди не хочуть працювати. У людей, які життя рятують – труд тяжкий», – розповіла Суспільному Надія Жиленко.

Медсетра цієї ж лікарні вже отримала аванс у 3 500 грн. Раніше мала 1 700 грн. «На таку зарплату, як була, не можливо себе прокормити, дуже важко. Дуже багато знайомих моїх повиїжджали за кордон. 13 500 тис грн мінімальна, я вважаю, це добре», – розказала медсестра Тамара Мірошніченко.

Однак, збільшення зарплати поки перекрили за рахунок власних резервів – зароблених за минулий рік, говорить директор лікарні Володимир Поцелуєв. Всі лікувальні заклади, за його словами, знаходяться у стані укладання договорів з Національною службою здоров’я України на 2022 рік. Всі тарифи стаціонарних відділень підвищились на 53%. Наприклад, тарифи амбулаторно-клінічної служби підвищились на 4-5%.

До НСЗУ надіслали договори за 23 напрямками надання медичних послуг, у минулому році було підписано 21 угода. Якщо грошей не буде вистачати, доведеться оптимізувати роботу відділень, перерозподіляти навантаження серед медиків, говорить Володимир Поцелуєв.

В лікарні, яка обслуговує громаду Верхньої Сироватки підвищення грошей ще не відчули. Коштів не вистачає навіть на бензин для виїзду до хворих, говорить директорка лікарні Тетяна Губарєва. У них тільки один договір з НСЗУ – сімейна медицина.

«На сьогоднішній день на сімейному лікарі практично весь заклад тримається по фінансовій стороні. Він заробляє своїми деклараціями на існування медсестер, на існування своєї зарплати, зарплати медичного персоналу, а також на обслуговування. Основна проблема української медицини і місцевих ОТГ, що вони мало фінансують, іде недофінансування», – розповіла Суспільному Тетяна Губарєва.

За інформацією директорки північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторії Мілютіної, ті заклади, які уклали договори на нормальну кількість послуг, у яких є підтримка місцевої влади, вони вже мають нові зарплати. Приблизно 80-85% складають кошти, які заклад отримав від НСЗУ, а 15-20%, скоріше 15% – кошти, які заклад отримав від місцевих бюджетів.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: