В Охтирці відкрили пам’ятну дошку археологу Рудинському

21.01.2022

В Охтирці відкрили пам’ятну дошку українському археологу, педагогу та музеєзнавець Михайлу Рудинському. Її встановили на будинку, де він народився та провів юнацькі роки.

Встановлення дошки на будинку Рудинського ініціювали працівники місцевого краєзнавчого музею. У самому ж будинку нині живуть люди.

А в Охтирському краєзнавчому музеї до дня Соборності 21 січня запрацювала експозиція, присвячена Рудинському.

На виставці представлене те, чим він користувався у роботі, фотографії з розкопок та різні побутові й особисті речі.

Усі експонати виставки передали рідні сестри археолога.

Що відомо про Михайла Рудинського

Народився 14 жовтня 1887 в Охтирці, де виріс й ходив до школи. Навчався в Імператорському Санкт-Петербургському історико-філологічному інституті. Але не закінчив його і перевівся у Харківський Імператорський університет на таку ж спеціальність. Коли випустився з університету, йому було 23.

Працював педагогом у Києві, Санкт-Петербурзі, Полтаві. у 1919 став директором Художнього музею, ще чотири роки працював у пролетарському музеї Полтавщини.

Рудинський обожнював історію, товаришував з місцевою полтавською інтелігенцією. У 1917 вони організували Комітет охорони пам’яток у Полтаві. Історію він любив й у прикладному сенсі – брав участь у розкопках. Так у 1923 році знайшов дві скіфські могили біля села Мачухи під Полтавою. 10 років до 1934 пропрацював у археологічних установах.

1934 року Рудинського репресували за проукраїнські погляди. Він був у засланні три роки. Після заслання працював у музеях та займався історією. Досліджував палеолітичні пам’ятки на території України, а також пам’ятки Трипільської культури та скіфського часу.

Помер 23 червня 1958 року. Його поховали на Байковому кладовищі в Києві. І посмерто реабілітували у 1989 році.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: