Що змінилося у шкільному харчуванні на Глухівщині

24.01.2022

Із 1 січня українські школи і дитячі садки перейшли на оновлене меню. Участь у його розробці взяли перша леді Олена Зеленська та відомий кулінар Євген Клопотенко. Гаряча тема відразу сколихнула соцмережі. Багато хто нарікає, що їжа стала несмачною, діти не наїдаються. Є й ті, що задоволені незвичними рецептами корисних страв.

Як реалізує реформу харчування Глухівська громада, чим годуватимуть у закладах освіти та у скільки це стане батькам, розбиралася «НЕДЕЛЯ».

Гороховий суп, картопляне пюре з печеною рибною котлетою та чай. Такий обід куштували учні Глухівської ЗОШ №1 17 січня. Уже з минулого року школа, як і більшість освітніх закладів громади, живе за новою системою здорового харчування. Окрім котлет, запечених у духовці, страв з додаванням невластивих українській кухні соусів та меншої порції хліба, цукру й солі суттєвих змін у меню діти поки що не відчули, але зізнаються, що деякі новомодні страви їм подобаються.

Директорка закладу Алла МАТОСОВА говорить, що оновлювати меню у їхній школі почали вже з квітня минулого року. Переглянули багато вебінарів, де Клопотенко розповів, що його страви не є догмою, їх можна пристосовувати до вподобань дітей, замінювати продукти, головне – не відходити від затверджених державою норм. Наприклад, запропоновану чечевицю міняли на більш дешевший горох. І потроху включали нові страви, продукти харчування, які доступні для бюджету. Експериментували щодо зменшення цукру і солі, а це, мабуть, основне, що викликало бунт у соціумі.

– Є таке поняття, як додатковий цукор. І якщо у сьогоднішньому меню чай, а нічого солодкого більш нема, тоді додаємо цукор у межах норми. Знового дітям подобається соус бешамель, курячі та рибні нагетси, запечені в духовці. До слова, споживання електроенергії збільшилося в рази. Плануємо ввести в раціон і чорнослив, і ківі, горіхи, насіння, але це більш про культуру харчування в сім’ях. Думаю, необхідно проводити просвітницьку роботу насамперед з батьками, – зазначила А. Матосова.

Медична сестра закладу Наталія БАРИКІНА коментує: «Ми проводили анкетування, цікавилися у дітей, що їм найбільше подобається із запропонованого, і на основі цього робили меню».

Кухар 5-го розряду Ніна Васюкова більше 30 років працює поваром, жінка стверджує, що зміни її не лякають, правда, є деякі розбіжності в рецептурі й технологічних картках, створених державою, де зазначаються маса інгредієнтів, процеси приготування та температурні режими,однак з часом і це вирішиться. Головне, каже, щоб діти були задоволені. Деякі незвичні страви вже полюбилися їм.

Семикласник Артем Петренко запевняє, що люля-кебаб та паста болоньєзе цілком влаштовують його, проте інколи чай не такий солодкий, як раніше.

Учениця 9 класу Маріанна НІКОЛЬСЬКА позитивно сприймає зміни в меню, дівчина зазначила: «Добре, коли смачно і різноманітно».

За словами начальниці відділу освіти Глухівської міської ради Оксани ЮДІНОЇ, на сьогодні у освітніх закладах громади вже складене нове меню, його погоджує Держпродспоживслужба. Укладають договори на постачання цільнозернового хліба, курячого м’яса та ін. Також закупили сучасне обладнання у харчоблок для ЗОШ №1, цього року планують придбати нове оснащення для кухні та зробити ремонт харчоблоку у ЗОШ №2.

– Опорний заклад ЗОШ №6 та друга школа також мають намір подаватися на урядову програму «Спроможна школа для кращих результатів». Виграють – виділять кошти з держбюджету, ні – з місцевого. Реформування триває. У процесі оновлення меню користуємося спеціальними технологічними картками, розробленими державними інститутами. Поки діти звикають до нових страв, – прокоментувала О. Юдіна.

Невдовзі в обласних центрах запустять офлайн-тренінги для кухарів, а сам відомий кулінар планує з березня поїхати регіонами України.

У соцмережах думки розділилися. Багато висловлюють своє обурення в коментарях до посту Є.Клопотенка. Хтось сподівався на делікатеси. Дехто має намір відмовитися від харчування та готувати дітям у школу ланч-бокси.

Деякі глухівські мами запевняють, що навіть в одній родині когось із дітей цілком влаштовують майже всі страви і вдома, і деінде, а привередливим досить важко догодити.

Голова батьківського комітету однієї зі шкіл Глухова розповіла, що керівництво повідомило їм про зміни в харчуванні, ознайомило з новим меню.

– Звісно, щоб готувати за ним, навіть купити ті ж самі фрукти та овочі у більшій кількості, треба готувати гаманці, – говорить жінка.

Варто зазначити, що ціна на харчування, затверджена у грудні рішенням виконкому міської ради, у закладах освіти цього року в Глухівській громаді збільшилася на 1 грн. Для учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти вона складає 17 грн у день (з них батьки платитимуть 6,80 грн). Для дошкільнят у ясельних групах – 24,00 грн, з яких 14,40 заплатять батьки (для сільських НВК – 9,60 грн). У садових групах – 27,00 грн у день, із них за рахунок батьків –16,20, а для сільських НВК батьки сплатять 10,80 грн. При цьому деякі категорії дітей харчуються у школах і садочках повністю за кошти громади.

Довідка. Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працює робоча група з представників МОЗ, Міносвіти, Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

Зокрема, у шкільному харчуванні зменшується кількість цукру, споживаного дітьми – з 70 г на день на 25. Добовий обсяг солі – не більше 5 г. Хліб та булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню складали на два тижні для зимово-весняного та літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати укладачів меню до використання харчових продуктів конкретного сезону.

Враховуватимуться і потреби дітей з особливими дієтичними потребами: цукровим діабетом, харчовою алергією і непереносимістю лактози.

Неделя

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: