Тростянецька лікарня може відмовитись обслуговувати пацієнтів з Боромлі

26.01.2022

У Тростянці на Сумщині не виключають можливість того, що не лікуватимуть хворих з сусідньої громади – Боромлянської. Все через те, каже міський голова Тростянця, що тамтешнє керівництво не виконує фінансових домовленостей щодо утримання Тростянецької лікарні.

Нині у пологовому відділенні Тростянецької міської лікарні є одна породілля з Боромлі. За словами акушерки Аліни Ситник, загалом народжують тут близько 200 жінок на рік, у тому числі з цієї громади.

Днями кількох пацієнтів з Боромлі виписали додому, розповідають лікарі. Поки їх приймають у лікарні, утім  з лютого, ймовірно, почнуть перебудовувати роботу закладу під пацієнтів лише своєї громади.

Робитимуть так через те, що домовленість, згідно з якою Боромлянська громада має надавати кошти відповідно до кількості пролікованих мешканців, не виконується.

Загалом 2021 року в тростянецькій лікарні прийняли понад 9 тисяч пацієнтів з Боромлі, говорить гендиректор медзакладу Анатолій Плахтиря, це приблизно 15% від усіх пролікованих. У 2022-му, каже, лікарня має 17 пакетів з НСЗУ, також залучають спонсорські кошти. Цього, говорить він, все одно не вистачає.

У бюджет-2022 Боромлянської громади кошти на утримання тростянецької лікарні не закладали. Сільський голова Василь Романіка каже, що частину оголошеної суми дати готовий – пів мільйона з вільних залишків.

“Цього року Юрій Анатолійович “потребував” до півтора мільйона. По його розрахунках, пролікувалося 8 тисяч людей, хоча у нас у громаді п’ять. Він сказав – це мені недостатньо, я буду скорочувати ліжка. Раз не потрібні наші гроші, ми будемо заключати договір з обласною лікарнею, це десь також до півмільйона коштів”, – розповів Романіка.

Наприкінці грудня у Facebook мешканці Боромлі створили опитування: у якому місті хотіли б отримувати медичну допомогу боромлянці. З понад пів тисячі опитаних користувачів, майже 350 відповіли – в Тростянці. На другому місці Суми, потім – Боромля. Від Боромлі до Тростянця – 17 км, до Сум – 41 км.

За словами Василя Романіки, остаточне рішення щодо того, чи лікуватимуть боромлянців, прийматимуть на сесії сільради, яка має відбутися на початку лютого.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: