В обласному краєзнавчому музеї – фотодокументальна виставка до дня пам’яті жертв Голокосту

27.01.2022

27 січня Україна разом з усім світом вшановує пам’ять жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 р. було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Освенцим (Польща). Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр, де було знищено найбільшу кількість єврейського населення.

Історія Сумщини часів Другої світової війни також має трагічну сторінку Голокосту – масовий розстріл євреїв на околиці м. Ромни 10 листопада 1941 р. На схилах Зеленого яру поблизу с. Піски тоді було розстріляно близько 1223 чоловік – все населення гетто. Точна цифра страчених у Ромнах за час окупації – невідома. Великою братською могилою мирних жителів стало Урочище Борок поблизу Глухова. Серед встановлених прізвищ розстріляних жителів 83 – єврейські. У Конотопі у грудні 1941 р. було страчено 280 сімей кількістю до 1000 чол., у Сумах 6-7 лютого 1942 р. – до 1000 чол. Усього на Сумщині, за період окупації, нацистами було знищено понад 43 тис. цивільних громадян, третина з яких – євреї.

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у Сумському обласному краєзнавчому музеї проекспоновано фотодокументальну виставку та проведено годину пам’яті «Пам’ять жива» з військовослужбовцями в/ч 3051 Національної гвардії України.

На виставці представлені копії документів з Державного архіву Сумської області, в яких йдеться про масове знищення єврейського населення області. Також експонуються фотографії, що відображають трагедію єврейського народу під час нацистської окупації Сумщини.

В окремій вітрині вміщено філателістичні та нумізматичні матеріали: конверти, марки, монети, присвячені пам’яті жертв Голокосту.

Науковий співробітник музею Олена Любимова розповіла військовослужбовцям про перебіг подій, що відбувалися на Сумщині під час окупації та ознайомила з документальними свідоцтвами трагедії єврейського населення нашого краю, вміщеними на виставці.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: