У Сумській ОДА обіцяють реагувати, якщо медиків змушуватимуть переходити на неповні ставки

27.01.2022

Відповідно до урядової постанови медичним працівникам закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності збільшено розмір нарахованої заробітної плати за повністю виконану місячну норму праці з 1 січня 2022 року.

Зокрема, лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, заробітну плату встановлено на рівні не менше 20 000 гривень. Для посад молодших спеціалістів з медичною освітою, фахівцям з початковим рівнем вищої медичної освіти, першим рівнем вищої медичної освіти і магістрів з медсестринства – на рівні не менше 13 500 гривень.

Постанова також встановлює граничний розмір надбавок. Разом з тим визначено також диференціацію заробітної плати медичним працівникам закладів охорони здоров’я в межах фонду оплати праці шляхом встановлення доплат та надбавок з урахуванням складності, відповідальності, кваліфікації персоналу, умов та результатів роботи.

Під час відеоселекторної наради заступник голови Сумської ОДА Олена Бойко наголосила, що не можна допускати ненарахування заробітної плати медичним працівникам. Всі нарахування мають бути здійснені відповідно до законодавчо встановленого розміру. Об’єктивно, що не кожен медзаклад матиме фінансову спроможність забезпечити мінімальний рівень заробітної плати своїм працівникам. У таких випадках НСЗУ буде розглядатися питання про надання додаткового фінансування. Проте утисків та змушення персоналу переходити на неповні ставки чи звільнятися в жодному разі не можна допустити, акцентувала заступник голови облдержадміністрації.

«Ми чітко будемо відслідковувати такі факти, які можуть виникнути у випадку, коли медичний персонал змушують звільнятися або переводитися на 0,5 чи 0,75 ставки, і таким чином не виконувати гарантії щодо виплат заробітної плати. В жодному разі керівники закладів не мають права допускати тиску на свій медичний персонал і не дотримуватися умов оплати праці. Такі кроки несуть за собою адміністративні заходи реагування», – звернула увагу керівників лікарень Олена Бойко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: