У Шостці бурхливо обговорюють незвичне шкільне меню

28.01.2022

У Шостці відбувся круглий стіл за участі представників управління освіти та місцевої влади, адміністрацій навчальних закладів, держпродспоживслужби та школярів. Обговорювали новації у харчуванні в навчальних закладах.

Як розповіла заступниця начальника управління освіти Любов Волошко, 1 вересня 2021 року вступила у силу постанова Кабміну, якою затверджено нові норми харчування у навчальних закладах та закладах оздоровлення і відпочинку.

«Збільшено кількість овочів та фруктів, кратність їх прийому. Зменшено кількість хліба, кількість картоплі, цукру і солі», – сказала вона.

«Була врахована структура захворюваності наших дітей, це і серцево-судинні захворювання, захворювання шлунково-кишкового тракту, хвороби, пов’язані з обміном речовин. Цією постановою була врахована індивідуальна непереносимість окремих продуктів або компонентів їжі», – уточнила Тетяна Ворона, начальниця Шосткинського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області.

У свою чергу начальниця управління освіти Наталія Сергейко наголосила, що батьки повинні замислитися, чи хочуть вони, аби їх діти росли здоровими і формували корисні харчові звички.

Директор дитячого садка №1 Ольга Неселевська розповіла, що у їхньому закладі щодня батькам надсилають у месенджери фото страв.

На засіданні були присутні представники молодіжної дорадчої ради при міському голові. Це школярі, які власне й харчуються за новими нормами. На їх думку, нововведення треба запроваджувати поступово, бо для багатьох це дійсно незвично. Крім того, необхідно урізноманітнити меню.

«Треба щоб у дітей було право вибору між кількома стравами», – вважає член молодіжної дорадчої ради Яна Колотуша.

Директор школи №11 Наталія Грибук розповіла, що вони намагалися впровадити у своєму закладі шведський стіл. Але згідно з постановою в умовах карантину він заборонений.

«Щойно будуть зняті карантинні обмеження, ми будемо це впроваджувати», – пообіцяла директорка.

У свою чергу в.о. заступника міського голови Оксана Шаповал у новаціях в організації харчування нічого погано не бачить. Адже згідно з офіційною статистикою більше ніж 13% дітей у підлітковому віці вже хворіють на ожиріння, серцево-судинні захворювання.

«Незвично – це не завжди погано. Ми формуємо нові смакові харчові звички», – підкреслила чиновниця.

shostka.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: