На Сумщині відбулися симуляційні кризові навчання програми «Стійка Україна»

28.01.2022

У навчаннях взяли участь близько 20 учасників з різних правоохоронних відомств, органів державної влади, територіальної оборони та медіа міста Сум. Сьогодні організатори навчань, міжнародні гості та представники обласної влади підбили підсумки навчань.

Протягом двох днів 26-27 січня учасники з Сумської облдержадміністрації, поліції, служби з надзвичайних ситуацій, прикордонної служби, територіальної оборони та медіа працювали над вирішенням симульованої інформаційної кризи.

Головне завдання навчань − це посилення горизонтальних зв’язків між державним, силовим і цивільним секторами, адже саме взаємна довіра та готовність співпрацювати злагоджено є запорукою стійкості громади.

Підбиваючи підсумки навчань в рамках програми «Стійка Україна», Надзвичайний та Повноважний Посол Естонії в Україні Каімо КУУСК зазначив, що успіх України для Естонії дуже важливий. Тому Естонія всіляко підтримує регіони України, в тому числі й через навчання, які відбувалися.

Депутат Парламенту Естонії, голова естонсько-української групи дружби Маті РАЙДМА додав, що Україна має підтримку естонського парламенту. «Десять днів тому ми прийняли в парламенті проект про те, що ми підтримуємо суверенітет та територіальну незалежність України. Наша естонсько-українська група дружби має зробити все, щоб надавати підтримку Україні, − зазначив він. − Я як менеджер з надзвичайних ситуацій дуже радий зробити свій внесок у ці тренування. Одна із найважливіших складових − це командна робота у врегулюванні таких кризових ситуацій. Це має бути командна робота між усіма гілками влади. У ці дні не лише ви вчились у нас, але й ми багато чого взяли у вас».

Директор програми «Стійка Україна» Дмитро ТЕПЕРІК запевнив, що основа вирішення будь-якої кризи на локальному рівні − це міцні зв’язки між професіоналами з різних організацій та установ, зокрема тими, які підготовлюють та ухвалюють рішення. «Багато криз в історії Естонії було набагато легше вирішити саме через співпрацю різних сторін у громадах, коли рятувальники, поліцейські, чиновники та журналісти починали працювати на спільну мету. Цей підхід ми хочемо розвинути в Україні з урахуванням естонського досвіду», − зазначив Дмитро Теперік.

Протягом січня − травня 2022 року симуляційні кризові навчання також відбудуться у 7 містах України: Дніпрі, Маріуполі, Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні, Одесі та Харкові.

Довідково:

Міжнародний центр оборони та безпеки (ICDS) є провідним аналітичним центром в Естонії та спеціалізується на тематиці оборони, безпеки та зовнішньої політики. ICDS є одним з найавторитетніших регіональним аналітичним центром у сфері досліджень з питань безпеки і оборони в Естонії, а також серед партнерів і союзників.

Програма «Стійка Україна» має на меті впровадження стандартів виміру стійкості українського суспільства та постійне вдосконалення даної системи. Програма впроваджується Міжнародним центром оборони та безпеки (ICDS) з 2016 року за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії в рамках програми співпраці в сфері розвитку.

Проект реалізовується за фінансової підтримки Офісу Координатора з питань допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках восьмого раунду програми «Development Cooperation Partnership Program».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: