Жителі Сумщини про зростання цін на продукти: “Наші гаманці все худнуть і худнуть”

30.01.2022

Глухівчани відзначають стрімке підвищення цін на продукти харчування.

“Жити стає все складніше – досить значна частина коштів витрачається на комуналку. Ціни на продукти харчування ростуть шаленими темпами. Раніше, у порівнянні з минулим січнем на 300 грн. можна було добряче закупитись. Зараз ця сума пшик!”, – ділиться наболілим пенсіонерка Галина Петрівна

Жінці суперечить перехожий чоловік, який на прохання журналістів представитися, називати ім`я категорично відмовився: “Ідіть працюйте і не скигліть! Або діти хай вам помогають. Хочешь жить – умей вертется…в крайньому випадку можна і на заробітки поїхати – у нас безвіз! Як то кажуть, хто хоче – шукає можливості.”

Журналісти вирішили відвідали супермаркети Глухова, аби виявити, скільки коштують продукти першої необхідності – ті, що входять до споживчого кошику.

Отже, за буханець хліба доведеться заплатити майже 19 гривень. Звісно, на полицях магазинів є широкий вибір на любий смак та гаманець. Ми обрали по середній ціні.

Що стосується овочів, тут доведеться заплатити 14-16 гривень за кілограм цибулі, приблизно такої ж ціни морква і буряк, дорожче картопля – 25 гривень за кілограм відбірної.

Ціну “набрав” цукор. Це колись він вартував близько 14-ти гривень за кілограм, нині за нього доведеться викласти уже 24,80 грн.

Дорожчає олія. І, за прогнозами експертів, дешевшати не буде. Доступний варіант – близько 48 грн. за пляшку.

Макаронні вироби можна придбати за 17 гривень, гречка коштує майже 40 гривень – і це навіть не кілограмова пачка, десяток яєць обійдеться майже у 30 грн., аналогічної ціни двокілограмова пачка борошна, літровий пакет молока коштує 25 гривень.

Свинину та яловичину можна купити за 130-150 грн/кг.

В категорії “фрукти” найдешевшими виявились яблука. Кілограм вартує трохи менше 10 гривень.

Теперішні цінники на прилавках, як прогнозують різні аналітики, ростимуть і далі. Слід зазначити, що у середньому українці витрачають майже половину своїх доходів на харчування. Коли європейці – до 18%, американці 7%.

Як пояснюють експерти, левову частку зростання цін становлять витрати на виробництво. Крім того, на зростання вартості впливає ще й сезонність, зростання цін на зернові та на газ. Тобто, якщо держава ніяк не впливає на ціни на енергоносії, то дорожчає продукція. Фахівці звертають увагу на ситуацію, що склалася: в Україні в середньому десяток яєць коштує 45 грн. А у сусідній Польщі він коштує 28 грн., в Іспанії – 34 грн.

“Ми запасаємось консервами, сипучими, олією, борошном. В любому випадку згодиться. У нас же, як не пандемія, так війна. Тому запаси зайвими ніколи не будуть. Інше – купуємо за акційними цінами! Балувати себе шоколадом та йогуртами не виходить. Та навіть з такою економією наші з чоловіком гаманці все худнуть і худнуть. Та оптимізму все одно не втрачаємо!”, – говорить глухівчанка Валентина.

hlukhiv.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: