Особливості клімату в Сумах і Сумській області

01.02.2022

Погода в Сумах і Сумській області цілковито відповідає помірно континентальному й помірно вологому клімату. Зимовий період доволі прохолодний, літній — теплий, дещо спекотний.

Навіть у липні погода комфортна. Небо найчастіше хмарне. Стовпчик термометра підіймається до максимальної позначки 25,8 °С. Зими в місті й області зазвичай морозні та вітряні. Лютнева погода в Сумах на 14 днів може видатися по-справжньому сніговою. Снігопади також можливі на початку весни.

Температура

Середньорічний показник температури повітря коливається в районі від +6,6 до +6,8 °С. Найбільш спекотний місяць року — липень із температурою приблизно від 19,8 до 21,4 °С. Найпрохолодніший місяць — січень. Середня температура повітря в цей період — -6,3 °С.

За останні двісті років погодних спостережень мінімальний середньомісячний температурний показник у січні було зафіксовано в 1963 р. Він становив -16,6 °С. Максимальна середня місячна температура спостерігалася у 2007 р. і дорівнювала 0 °С.

Найнижчу середню температуру за місяць у липні зафіксували в 1912 р., Вона становила 16,6 °С. Найвищих середніх місячних липневих показників температура повітря досягла 1936 р. та дорівнювала 24,1 °С.

Абсолютні мінімальні й максимальні температури було помічено:

6 січня 1935 р. — -36 °С;

11 серпня 1907 р. — 39,9 °С.

Також метеорологи з’ясували, що за останні роки температура повітря в Сумах та області, як і по всій планеті, збільшується. За останнє сторіччя середня температура протягом року зросла на 1,5 °С. За всі роки метеорологічних спостережень найспекотнішим видався 2007-й.

Опади

Середня кількість атмосферних опадів у місті протягом року становить 675 мм. Це число може коливатися від 230 до 885 мм, залежно від того чи іншого року. У теплий період випадає більш ніж половина річних опадів — близько 64%. Місяць із найбільшою кількістю опадів — липень, із найменшою — лютий.

Також щороку в Сумах і в області випадає сніг. Максимальна висота снігового покрову фіксується в лютому. Через те, що клімат місцевості помірно-холодний, березнева погода в Сумах на 10 днів може бути холодною та сніговою.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: